Obiady

Zupa jarzynowa z Tortellini

1 Min. czytania

Zupa to idealne danie dla zabieganych. Robi się ją łatwo i szybko, no może nie tak szybko, ale za to naszej pracy nie jest zbyt wiele, więc cała produkcja nie zajmuje zbyt wiele wiele czasu. Dla mnie w zupie najważniejsze jest to, że to danie jednogarnkowe. Staram się zawsze by dodatki do zupy, były sycące i stanowiły pożywny obiad. Dlatego też do zupy jarzynowej, dodałam pierożki tortellini. Dużo warzyw, sycące pierożki. To zestaw na długi dzień, kiedy po powrocie  z pracy, talerz takiej zupy, potrafi uratować życie. To mój pomysł na ten nowy tydzień, solidny garnek zupy, który uratuje w pracowity dzień. Mam wrażenie, że w pracy czekali ze wszystkim na mnie. I zasypali mnie obowiązkami. Dlatego też ważne jest dla mnie to, by wrócić do domu i po prostu odgrzać zupę. Duży garnek spokojnie starcza na cztery duże porcje obiadowe, czyli u mnie na dwa dni. A przyznam się Wam, w maju wolę spacerować, niż długo gotować w ciągu tygodnia. Chodzę i czekam, aż zakwitnie bez. W weekend starałam się naspacerować na zapas, ale i tak mam duży niedosyt. 

Składniki:

1 opakowanie pierożków Tortellini ( u mnie serowe)

2 marchewki

3 ziemniaki

1 por

Kawałek selera

1 duża pietruszka

kilkanaście brukselek

2 garście mrożonego groszku

1 cebula

3 łyżki koperku

Pół kalafiora

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

3 listki laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

Sól

Pieprz

2 litry bulionu

Dokładnie myję warzywa. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w półplasterki. Por kroję w krążki. Kalafiora dzielę na różyczki. Ziemniaki kroję w kosteczkę, cebulę siekam w malutką kosteczkę. 

Do garnka wlewam bulion, dodaję ziele angielskie i listki laurowe, gotuję do zagotowania, następnie wrzucam warzywa-poza groszkiem, gotuję 25 minut, dodaję groszek, gotuję 3 minuty, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pierożki tortellini, gotuję 15 minut na małym ogniu. 

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę, robię jasną zasmażkę, dodaję do zupy, intensywnie mieszam,  dodaję posiekany koperek, chwilę razem gotuję. Przelewam  zupę do miseczek. Podaję z koperkiem. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.