ObiadyVege

Pesto pietruszkowo-słonecznikowe

1 Min. czytania

 Dziś mam szalony dzień. Ostatni dzień pracy przed wolnym. Musiałam dokończyć kilka tematów, przygotować plan zadań, dla reszty zespołu. Potem już tylko umyć kubeczki, wrócić pociągiem do domu i … Przestać martwić się firmą na cały tydzień. Uff, ależ mi jest potrzebny ten wolny tydzień. Mam w planie porządnie wypocząć, zregenerować siły i co najważniejsze, wyspać się! Te ostatnie dni pełne egzaminów, nauki, nocnego szykowania projektów i normalnej, codziennej pracy, zabrały mi wszystkie siły. Dosłownie. Za dużo kawy, za mało snu. Za dużo komputera, za mało spacerów. Teraz to wszystko nadrobię, będę cieszyć się wiejskimi widokami i zdrowym jedzeniem. Truskawki prosto z krzaka, spacery po lesie i wiejski twarożek. Tego mi będzie trzeba. Już nie mogę się doczekać tego sielskiego tygodnia. A na razie przede mną praca, sprzątanie i pakowanie. A wczoraj były ostatnie egzaminy. Semestr zakończony, uczelnia do października ma ode mnie wolne. Na ten szalony dzień przygotowałam mega szybkie i pyszne pesto. Pietruszka z ogródka, wszystko inne z szafki. Dwie minuty i gotowe. Szybciej się nie da. A jakie to zdrowe. I jakie pyszne!


Składniki:

2 pęczki pietruszki

4 garście ziaren słonecznika

2 ząbki czosnku

Pół papryczki chilli

2 łyżki oliwy

2 garście płatków drożdżowych

Świeżo mielony pieprz

Sól

Makaron spaghetti

Gotuję makaron al dente, zostawiając 3 łyżki wody z gotowania makaronu. 

Pietruszkę myję, czosnek obieram z łupinek. 

Ziarna słonecznika prażę na suchej patelni.

Do kielicha blendera wrzucam natkę pietruszki, dodaję czosnek, papryczkę chilli, sól i pieprz. Dokładnie miksuję, następnie dodaję garść płatków drożdżowych i wodę z gotowania makaronu, szybko miksuję. 

Pesto łączę z makaronem, dokładnie mieszam. Przed podaniem posypuję płatkami drożdżowymi.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.