Obiady

Lekki strogonow

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Moja mama mianem strogonowa określała każdą duszoną wołowinę, czyli po prostu bitki. Długo myślałam, że to właśnie jest ten słynny strogonow. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że strogonow to zupełnie inne danie, niż te bitki. To danie ma w sobie sporo warzyw, które decydują o finalnym smaku. Najbardziej o smaku decydują ogórki, u mnie domowe, od teściowej, czyli najlepsze. Moja wersja jest lekka. Mogłabym powiedzieć, że lekka zarówno dla ciała, bo drobiowa, i dla portfela, bo wołowina bardziej drenuje kieszeń. Co prawda drób nie jest tani, ale jednak dużo tańszy niż wołowina. To taki oszczędny strogonow. Gotuje się również dużo szybciej, w końcu to kurczak. Ale nie ujmuje to smaku naszemu daniu, wręcz przeciwnie. Mój mąż zajadał się nim z olbrzymią przyjemnością, przygotowałam porcję na dwa dni, a tymczasem plan nie wypalił, bo małżonek zażądał kategorycznie dokładek! I cóż było robić. On jadł, a ja dokładałam.

Share
Lekki strogonow

Lekki strogonow

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
25
ilość porcji
4
całkowity czas
35

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek średniej wielkości

  • Nóż

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 500 gramów mięsa z uda kurczaka

  • 2 średnie papryki

  • 5 ogórków kiszonych

  • 10 pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • Duża szczypta ostrej papryki

  • 3 listki laurowe

  • 200 ml bulionu 

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 pełna łyżka oleju rzepakowego

  • Świeżo mielony pieprz

  • Sól do smaku

  • Do podania: pieczywo, kasza gryczana, ryż, makaron

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Mięso kroję w kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam mięso z kurczaka, podsmażam 6 minut, często mieszając. W międzyczasie kroję w kostkę cebulę i czosnek, dorzucam do mięsa, smażę dodatkowe 2 minuty. Kroję w kostkę paprykę, tak samo drobno kroję pieczarki i ogórki. Mięso zdejmuję z patelni do garnka, pieczarki podsmażam 2 minuty, dodaję paprykę i smażę razem 5 minut, dodaję do mięsa. Zawartość garnka zalewam bulionem, dodaję przyprawy, razem z sosem sojowym, podduszam 20 minut. Po tym czasie dodaję koncentrat i pokrojone ogórki, duszę 5 minut. Teraz czas na rozrobienie mąki z 4 łyżkami wody, dodaję do strogonowa. Duszę kilka minut.

Uwagi

Gotowe danie podaję z wybranym dodatkiem takim jak bagietka, ryż, kasza gryczana.
1465 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.