Ciasta

Babeczki Krecika. Brownie z truskawkami

2 Min. czytania
Wczoraj był dzień dziecka. Dzisiejszy przepis będzie więc w dziecięcym stylu. Bo czemu niby mamy świętować tylko jeden dzień? Świętujmy cały weekend. Dzień dziecka, to w zasadzie święto każdego z nas. Nie tylko tych najmłodszych. W końcu każdy z nas powinien nosić w sobie, choćby odrobinę dzieciaka. I pozwalać sobie na mniejsze i większe szaleństwa. Ja, chociaż niedługo kończę 30 lat, w ogóle nie czuję się dorosła. A gdzie tam, z roku na rok, jestem coraz bardziej szalona i mam w sobie dużo więcej spontaniczności i radości. No cóż, w przyrodzie nic nie ginie, kto był kiedyś sumiennym i porządnym dzieckiem, teraz musi nadrobić wszystkie braki. Więc już nie roztrząsam przez 3 dni, czy kupię tę piękną sukienkę w kwiatki, czy mnie na nią stać i czy warto, po prostu kupuję. Już nie żyję tak z kalendarzem w ręku, lubię odstępstwa od rutyny. Znów widzę drobiazgi, które uciekały mi w codzienności, i dają mi one masę, ale to masę radości. Zrywam polne kwiaty i przenoszę ślimaki na trawę. Bawię się w kolorowanie i jem kaszę mannę w łóżku. A może właśnie to jest ta dorosłość? Pozwolenie sobie na bycie dzieckiem? Nie wiem, ale wiem, że te krecikowe babeczki wywołają u Was uśmiech i przeniosą do krainy dzieciństwa. W założeniu miały mi wyjść mini kopce kreta. Ale po drodze zmieniła mi się koncepcja. Z piekarnika wyszły mi więc mini brownie, które nadziałam pysznym kremem ze śmietanki kokosowej, dodałam truskawki i całość posypałam pokruszonym brownie. Ciężkie ciasto, wilgotne i bardzo czekoladowe. Słodki krem, truskawki… Czysta poezja.

Składniki:
 Babeczki Brownie:
2 małe jajka
300 gramów mąki pszennej
1/3 opakowania Palmy do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
Pół szklanki startej czekolady
100 ml mleka
1/3 szklanki cukru
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli

Krem:
Puszka śmietanki kokosowej
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
120 gramów cukru pudru

Dodatkowo:
Kilkanaście truskawek

W garnuszku roztapiam Palmę, następnie dodaję mleko, kakao i ekstrakt waniliowy, studzę. Gdy masa przestygnie wbijam jajka i roztrzepuję składniki.
Przesiewam mąkę razem z kakao, dodaję sól, cukier i startą czekoladą. Łączę obie masy, przelewam ciasto do foremek na muffinki i piekę je 20-22 minuty w 185 stopniach. Studzę.
W międzyczasie szykuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam z cukrem pudrem i usztywniaczem na gładki krem. Chłodzę.

Z babeczek ścinam wierzchy i wydrążam środki. Kawałeczki brownie kruszę w dłoniach, odkładam na bok do miseczki. Do miseczek z brownie wkładam po kilka plasterków truskawek, przykrywam je kokosową śmietanką. Wierzchy babeczek posypuję obficie pokruszonym brownie. Dekoruję truskawkami.
Babeczki do czasu podania przechowuję w lodówce.

Palma - zróbmy coś dobrego

1467 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.