Desery

Babka bananowo-czekoladowa z kruszonką

1 Min. czytania
To ciasto w zasadzie jest ciastem ratunkowym. Banan i czekolada od razu dodadzą energii i obudzą do życia! No i nie oszukujmy się, ta babka naprawdę każdym swoim składnikiem poprawia nastrój, a czego jak czego, ale obecnie potrzebujemy dobrego humoru! Zróbcie ją dla rodziny, zróbcie z dziećmi, zróbcie dla samego siebie. Babka jest prosta do zrobienia, wyjątkowo czekoladowa i pysznie bananowa. Miękka, z bardzo chrupiącą górą i aksamitnie czekoladowym wnętrzem. Idealna na regenerację po sobotnich porządkach, wiem, że słońce kusi, wiem, że chce się wyjść, ja jednak zakopałam się w porządkach, a potem mam babkę, i zjem z czystym sumieniem kilka kawałków tego wypieku. A może tak Wam posmakuje, że zrobicie ją również na Święta? Koniecznie spróbujcie! I pamiętajcie, zostajemy w domu, pieczemy, sprzątamy, gramy w gry. Co kto lubi.

Składniki:
2 duże, bardzo dojrzałe banany
150 gramów masła
80 gramów gorzkiej czekolady
2 duże jajka
6 łyżek cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
200 gramów mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Kruszonka:
50 gramów masła
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru z wanilią
Dwie garście płatków migdałowych

Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy

Banany rozgniatam na puree.
W garnuszku roztapiam czekoladę z mlekiem, chwilę studzę.
Przy pomocy miksera ubijam masło z cukrami na jasny krem. Następnie kolejno dodaję jajka. Dalej ubijam aż składniki się połączą. Do masy dolewam roztopioną czekoladę, dokładnie miksuję. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wprost do maślanej masy, delikatnie mieszam. Na sam koniec dodaję puree z bananów, bardzo delikatnie łączę je z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, przelewam ciasto do formy- będzie dość gęste. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. W międzyczasie szykuję kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę łączę i grubą kruszonką posypuję wierzch ciasta.
Babkę piekę 55 minut 185 stopniach.

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.