Desery

Babka bananowo-czekoladowa z kruszonką

1 Min. czytania
To ciasto w zasadzie jest ciastem ratunkowym. Banan i czekolada od razu dodadzą energii i obudzą do życia! No i nie oszukujmy się, ta babka naprawdę każdym swoim składnikiem poprawia nastrój, a czego jak czego, ale obecnie potrzebujemy dobrego humoru! Zróbcie ją dla rodziny, zróbcie z dziećmi, zróbcie dla samego siebie. Babka jest prosta do zrobienia, wyjątkowo czekoladowa i pysznie bananowa. Miękka, z bardzo chrupiącą górą i aksamitnie czekoladowym wnętrzem. Idealna na regenerację po sobotnich porządkach, wiem, że słońce kusi, wiem, że chce się wyjść, ja jednak zakopałam się w porządkach, a potem mam babkę, i zjem z czystym sumieniem kilka kawałków tego wypieku. A może tak Wam posmakuje, że zrobicie ją również na Święta? Koniecznie spróbujcie! I pamiętajcie, zostajemy w domu, pieczemy, sprzątamy, gramy w gry. Co kto lubi.

Składniki:
2 duże, bardzo dojrzałe banany
150 gramów masła
80 gramów gorzkiej czekolady
2 duże jajka
6 łyżek cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
200 gramów mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Kruszonka:
50 gramów masła
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru z wanilią
Dwie garście płatków migdałowych

Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy

Banany rozgniatam na puree.
W garnuszku roztapiam czekoladę z mlekiem, chwilę studzę.
Przy pomocy miksera ubijam masło z cukrami na jasny krem. Następnie kolejno dodaję jajka. Dalej ubijam aż składniki się połączą. Do masy dolewam roztopioną czekoladę, dokładnie miksuję. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wprost do maślanej masy, delikatnie mieszam. Na sam koniec dodaję puree z bananów, bardzo delikatnie łączę je z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, przelewam ciasto do formy- będzie dość gęste. Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. W międzyczasie szykuję kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę łączę i grubą kruszonką posypuję wierzch ciasta.
Babkę piekę 55 minut 185 stopniach.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.