Ciasta

Szwedzkie ciasto z jabłkami

1 Min. czytania
Takie proste, nawet banalne ciasto. Ciasto z jabłkami, bez miksera, bez kłopotu. Ale, ale, jest zupełnie inne. Wszystko to zasługa kardamonu! Ten cudowny aromat sprawia, że ciasto pięknie pachnie, jest takie rozgrzewające, kojące, wyjątkowo apetyczne. Lekko korzenny aromat, idealnie pasuje do jabłek. Kawałek takiego ciasta, przenosi w zupełnie inny wymiar przyjemności.A jak wiadomo, teraz potrzebujemy jak najwięcej chwil, które przyniosą nam radość, ukojenie i odprężenie. Dla mnie najprzyjemniejszy moment dnia, to wczesny wieczór, ja, książka, kubek dobrej herbaty-obecnie rabarbarowy sorbet i kawałek ciasta. Jestem prawie pewna, że wszystkie składniki macie w domu i możecie upiec ten pyszny placek. Spróbujcie i wpuście trochę magii w nowy tydzień. Dużo zdrowia i pyszności na ten czas!

Składniki:
150 gramów masła
2 duże jajka
3 małe jabłka-najlepsza jest szara reneta
250 gramów mąki pszennej
2 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 gramów cukru
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo bułka tarta i masło do tortownicy

Jabłka obieram, kroję w plastry, Posypuję owoce  2 łyżkami brązowego cukru i  cynamonem. Odstawiam na bok.
W garnuszku topię masło razem z karadmonem i cukrem. Odstawiam na kilka minut. Do masy dodaję jajka i ubijam na jednolitą masę. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto. Na wierzchu układam plasterki jabłek, posypuję odrobiną kardamonu i resztą brązowego cukru. Ciasto piekę 45 minut w 190 stopniach. Podaję po ostudzeniu.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.