Czas na świąteczną babkę, taką last minute. Dla tych, którzy nie lubią długiego stania w kuchni i pieczenia godzinami. Ta babka jest bardzo szybka i wyjątkowo aromatyczna. Zrobicie ją naprawdę w ostatniej chwili. Ale jest na tyle uniwersalna, że nie musi być jedynie babką świąteczną. Pasuje na co dzień i od święta. Bardzo aromatyczna, intensywnie pachnąca cytryną, miękka, delikatna, po prostu wspaniała! Bardzo relaksująca, niezbyt słodka, poprawiająca humor. Taka babka na każdy dzień. Ostatnio mam jakiś gorszy czas, dopadło mnie osłabienie związane z przesileniem. Na takie chwile najlepsze są spokojne wieczory, z serialowym maratonem i kawałkiem ciasta. Urocze zajączki dodały całości nieco wiosennego charakteru i sprawiły,że znów poczułam odrobinę dziecięcej radości!
150 gramów masła
200 ml mleka
3 średnie jajka
300 gramów mąki pszennej
12 łyżek erytrytolu
1 łyżka proszku do pieczenia
2 torebki herbaty earl grey cytrynowej
Sok i skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
masło i kasza manna do formy
Mleko gotuję z saszetkami herbaty, studzę, wyjmuję torebki z herbatką.
Miękkie masło ubijam z erytrytolem, dodaję sok i skórkę z cytryny, następnie partiami dodaję po 1 jajku, ciągle ubijam, na koniec dolewam aromatyczne mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, chwilę miksuję.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto i piekę je 50-55 minut.
Po ostudzeniu można dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem.
prawdziwa klasyka świąt:)
Oj tak 🙂
Uwielbiam takie babki. Sama pychota.
Z herbatą jeszcze babki nie robiłam 🙂 Zapisuję sobie przepis!
Śliczna babka i śliczne zajączki 😉
Pyszny przepis, słyszałam o babce herbacianej ale jeszcze nie piekłam 🙂
Dzięki za przepis. W piątek podejmę próbę pieczenia 🙂
;0
polecam !
polecam!
dziękuję!
🙂
🙂
Nawet nie widziałem, że jest coś takiego jak erytrytol. Dobrze, że o tym napisałaś. 🙂
Super babka 🙂
Na pewno jest pyszna;)
Zaczyna się czas babek 🙂 Bardzo lubię je piec.
🙂
tak jest!
dziękuję:)
takie słodzidło naturalne bez kalorii:)
i do tego kawka;D
Pysznie brzmi. Może się skuszę…
Pycha 🙂 Jestem fanką takich szybkich wypieków 😀
🙂
🙂
Fajna babeczka
🙂
Na takie wiosenne przesilenie organizmu najlepsze są krótkie, popołudniowe drzemki. Uwielbiam cytrynowe babki, a takiej z herbatą jeszcze nie robiłam, na pewno jest pyszna😋
Taka babka musi być przepyszna 😀
Pozdrawiam!
🙂
🙂
Pyszna babka na świąteczny stół 🙂
fajna babeczka