Desery

Babka herbaciano-cytrynowa

1 Min. czytania

 Czas na świąteczną babkę, taką last minute. Dla tych, którzy nie lubią długiego stania w kuchni i pieczenia godzinami. Ta babka jest bardzo szybka i wyjątkowo aromatyczna. Zrobicie ją naprawdę w ostatniej chwili. Ale jest na tyle uniwersalna, że nie musi być jedynie babką świąteczną. Pasuje na co dzień i od święta. Bardzo aromatyczna, intensywnie pachnąca cytryną, miękka, delikatna, po prostu wspaniała! Bardzo relaksująca, niezbyt słodka, poprawiająca humor. Taka babka na każdy dzień. Ostatnio mam jakiś gorszy czas, dopadło mnie osłabienie związane z przesileniem. Na takie chwile najlepsze są spokojne wieczory, z serialowym maratonem i kawałkiem ciasta. Urocze zajączki dodały całości nieco wiosennego charakteru i sprawiły,że znów poczułam odrobinę dziecięcej radości! 


Składniki:

150 gramów masła

200 ml mleka

3 średnie jajka

300 gramów mąki pszennej

12 łyżek erytrytolu

1 łyżka proszku do pieczenia

2 torebki herbaty earl grey cytrynowej

Sok i skórka z 1 cytryny


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy

Mleko gotuję z saszetkami herbaty, studzę, wyjmuję torebki z herbatką. 

Miękkie masło ubijam z erytrytolem, dodaję sok i skórkę z cytryny, następnie partiami dodaję po 1 jajku, ciągle ubijam, na koniec dolewam aromatyczne mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, chwilę miksuję. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto i piekę je 50-55 minut. 

Po ostudzeniu można dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.