Ciasta

Wielkanocna Babka Drożdżowa

2 Min. czytania
I przychodzi Wielkanoc. Czas więc na babkę drożdżową. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie ma Świąt bez tradycyjnej, domowej babki drożdżowej. Wcale nie jest taka trudna  w przygotowaniu! A aromat pieczonej baby wprowadza wyjątkowo świąteczny nastrój. To najbardziej tradycyjna z tradycyjnych babek, rodzinny przepis, który funkcjonuje w rodzinie od lata. Babka zawsze wychodzi tak samo pyszna, jest idealna! Świąteczna, wyjątkowa i tak klasycznie urocza. Uwielbiam kiedy dom pachnie babką drożdżową, a pachnie nią w nocy, kiedy  to się ją piecze. Gdy budziłam  się prawie w nocy,  na Rezurekcję ciągle czułam jej  odurzający i słodki zapach. Jeszcze ciepła babka rozkosznie zaprasza do Świętowania. Kawałek tej babki to naprawdę świąteczny obowiązek. Wyjątkowo przyjemny obowiązek! Miło popołudniu zjeść jej kawałek w towarzystwie najbliższych i dobrej herbaty. To taka namiastka tej świątecznej normalności, która w tym roku, kolejny raz, normalna nie jest. Kolejne święta w małym gronie, mocno okrojonym, bez tradycyjnych kwestii w postaci porannej Rezurekcji czy święcenia pokarmów w kościele,  bez świątecznych wyjazdów, odwiedzin rodziny i gwaru. Skromniej, ale dalej miło, dalej pysznie. 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
150 ml mleka
50 gramów rozpuszczonego masła.
30 dg świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
2 garście rodzynek
2 łyżki wódki

Dodatkowo:
Cukier puder, skórka pomarańczowa, masło i kasza manna do blachy


Zaczynamy od przygotowania rozczynu. 6 łyżek  letniego mleka łączę z drożdżami, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki, rozcieram, odstawiam na kwadrans. 
Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewam wódką.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, roztrzepane żółtka, oraz masło. Dolewam zaczyn, oraz resztę letniego mleka, zagniatam gładkie ciasta. Dodaję bakalie, zagniatam kilka razy. Z ciasta formuję kulę, odstawiam pod ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. 
Następnie formę do babki smaruję masłem, wysypuję kaszą. Przekładam tam drożdżowego ciasto. Odstawiam na kwadrans. 
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, babkę wstawiam do pieca i piekę 40-45 minut. 
Wystudzoną babkę posypuję obficie cukrem pudrem i dekoruję skórką pomarańczową. 
1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.