Obiady

Warzywna zapiekanka makaronowa

1 Min. czytania

 Kto nie ma czasu w ciągu tygodnia? Wielu z nas. Ja również po pracy mam sporo zadań i niekoniecznie codziennie mam tak, że mogę sobie pozwolić na długie gotowanie, albo na zakupy. Kiedy brakuje czasu, robię makaron. W różnej formie. Lubię też zapiekanki, które powstają niby z niczego,a  robią wrażenie. Zapiekanki z reguły są czyszczeniem lodówki. Ta jest typowo warzywna, wykorzystałam pozostałości z warzyw i wiecie co? Wyszło nie tylko pysznie, ale i naprawdę bardzo sycąco. Dużo warzyw, dużo sera, dużo smaku. Zapiekanka zaspokoi głód i apetyt na pyszne danie. Do tego robi się ją szybko i bezproblemowo. A ja po ostatnim tygodniu nie mam ochoty na długie stanie w kuchni. W wolnej chwili chcę bawić się z kotem, czytać książki, a nie podręczniki z zarządzania, i oglądać Kochane kłopoty. Zapiekankę zrobiłam na dwa dni. Bardzo nam smakowała!

Składniki na 5-6 porcji

350 gramów makaronu- raczej cienkie formy
150 gramów mozzarelli
4 łyżki tartego sera -polecam cheddar
3 łodygi selera
12 pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
Puszka pomidorów bez skórki
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Słodka papryka
Szczypta ostrej papryki
Suszona bazylia
1 łyżka oleju rzepakowego


Gotuję makaron al dente. 
Na patelni rozgrzewam olej. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam. Pieczarki opłukuję, dokładnie susze, kroję na plasterki, wrzucam na patelnię, smażę 5 minut. W międzyczasie kroję w talarki seler, również dodaję na patelnię, smażę kolejne 5 minut. Warzywa zalewam pomidorami, doprawiam, podgrzewam 2-3 minuty. 
Makaron doprawiam gałką, łączę z  tartym serem, dokładnie mieszam. Przekłam go do naczynia żaroodpornego, na wierzchu kładę warzywa, mieszam. Na sam koniec czas na mozzarellę, rwę ją na kawałki i przykrywam nią wierzch. 
Zapiekankę piekę 25-30 minut w 185 stopniach. 

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.