Desery

Mazurek słony karmel

1 Min. czytania
Wielkanoc, czyli mazurkowy czas. Już niedługo! Dziś proponuję mazurek ze słonym karmelem. Czyli coś niezwykle pysznego! Któż bowiem nie kocha karmelowego smaku? Kruche ciasto, świąteczna dekoracja- tak wiem, może i lekko krzywa, ale za to robiona z sercem! Nie jestem mistrzynią, nie posiadam za grosz zdolności plastycznych, ale uważam, że moja krzywa dekoracja ma swój urok. Na pierwszy rzut oka widać, że jest po prostu domowa. I o to właśnie chodziło! Nadzienie jest pyszne, smakowite, bardzo przyjemne w odbiorze, słodkie, ale przełamane solidną porcją soli. Ten mazurek to taki przedsmak świąt. Będą inne, ale na pewno słodkie! 
Chciałam donieść, że kotek się znalazł! Jestem najszczęśliwszą osobą na słońcem na dziś!




Składniki:
2 żółtka
200 gramów mąki
100 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
200 gramów kajmaku z puszki
50 gramów masła
1 łyżka soli morskiej drobnoziarnistej

Dekoracja :
Lukier, skórka pomarańczowa, pestki słonecznika
Z podanych składników szybko zagniatam kruche ciasto, zlepiam w kulę i chłodzę godzinę w lodówce. Po tym czasie wylepiam ciastem dno foremki-posypanej masłem i wysypanej kaszą manną. Formuję wyższy brzeg, spód nakłuwam widelcem. Kruchy spód piekę 25 minut. 
Czas na nadzienie. W garnuszku rozpuszcza masło, dodaję masę kajmakową, lekko podgrzewam, dodaję sól, dokładnie mieszam. Masę przekładam do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Następnie karmelową masę smaruję spód sernika. Dowolnie dekoruję. U mnie z założenia miały być bazie. 
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.