Obiady

Pasta wątróbkowa

1 Min. czytania

Prosty ze mnie człowiek! Pasztetowa, wątrobianka, kaszanka, do tego pajda świeżego, chrupiącego chleba i jestem w niebie. W jakiejś gazetce  z przepisami, znalazłam przepis na francuską pastę do kanapek z wątróbki. Był wyjątkowo wręcz prosty, zrobiłam go bez wahania. Efekt? Świetny. Pasta smakowała jednak nie jak z Francji,a  jak nasza typowa pasztetowa! W sumie nie jadłam nigdy typowo francuskiej pasty z wątróbki, być może, że nasza pasztetowa nie powinna się tak nazywać, a jakoś tak wykwintniej? Ta pasta jest świetnym dodatkiem do tradycyjnego pieczywa. Niedawno przerzuciłam się na kupowanie pieczywa tylko z jednej piekarni, od Ryszarda Majchrowskiego. To najstarsza gdańska piekarnia, a ich chlebek foremkowy, jest wybitny. Z moją pastą to duet idealny. 

Składniki:

45 gramów wątróbki drobiowej
1 mała czerwona cebulka
3 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki
6 łyżek ciepłej wody
Słodka papryka
Suszony koperek
Sól 
Pieprz
2 pełne łyżki masła klarowanego
Cebulkę siekam i wrzucam na rozgrzane masło na patelni. Drobno siekam czosnek oraz papryczkę chilli , dodaję do cebuli, smażę do zezłocenia. Wątróbkę myję, dokładnie suszę, kroję na mniejsze kawałki, wrzucam na patelnię. Smażę 5 minut, doprawiam przyprawami,  dodaję wodę. Duszę zawartość patelni 10 minut. 
Mięso przekładam do blendera, miksuję na gładką masę. Przekładam do miseczki, bądź słoiczka, chłodzę przed podaniem.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.