Ciasta

Sernik cytrynowy z białą czekoladą

1 Min. czytania

 Sernik. Dla mnie to poezja smaku. Tym razem wersja z cytryną i białą czekoladą. Pomieszanie kwaśnego i słodkiego. Taki sernik na dobry weekend, dobry tydzień , na pocieszenie. A ma mnie on z czego pocieszać. W tym tygodniu mam wrażenie, że brakuje mi czasu na życie. Praca, a jak tylko wyjdę, zasiadam do zdalnej nauki. Studia, niby zaoczne, a jednak w tym tygodniu zajęcia mam w tygodniu. Dobrze, że chociaż po pracy. Aczkolwiek wracam do życia o 20. A wiadomo, to już koniec dnia. Szybko lecę do kuchni, nadrabiam braki w ilości spożytych kalorii, szybko biorę kąpiel, chwila z jogą, kwadrans z książką, sprzątanie podczas mycia zębów, i nauka. W niedzielę mam już 1 egzamin! Co za tempo! A czemu jeszcze potrzebuję pocieszenia? Mój ukochany pluszowy przyjaciel, słodki kociak uciekł i zaginął. Szukamy naszego księcia i liczymy, że wróci bezpiecznie do domku. Ach, słodkości mi trzeba!

 

Składniki:

1,2  kg twarogu sernikowego

5 sporych jajek

1 duża cytryna

50 gramów białej czekolady

2 paczki budyniu śmietankowego

80 gramów cukru

Łyżeczka pasty waniliowej

50 gramów gorzkiej czekolady

2 łyżki wiórków kokosowych


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Czekoladę topię na parze, studzę.

Z cytryny ścieram skórkę, wyciskam sok.

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. W dużej misie ucieram żółtka z cukrem i wanilią, na jasny krem. Następnie partiami dodaję twaróg i czekoladę. Dosypuję budynie w proszku, dodaję sok i skórkę z cytryny, miksuję. Na końcu dodaję pianę, mieszam bardzo delikatnie, aby nie naruszyć struktury piany. 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, na dnie kładę naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piekę 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszam moc do 165 i piekę ciasto 65 minut. Po upieczeniu studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Czekoladę roztapiam, polewam nią wierzch ostudzonego ciasta, posypuję wiórkami, przed podaniem dobrze jest chłodzić przez noc w lodówce.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.