Śniadania na słono

Poranne placki bananowe

1 Min. czytania

Jeżeli lubicie owsiankę, to polubicie i te placki. To taka owsianka w innej formie. Owsianka z patelni. Ostatnio szukam pomysłu na urozmaicenie weekendowych śniadań, tych w tygodniu zresztą też. Te placki sprawdziły się idealnie. Sycą na bardzo, ale to bardzo długi czas, są wyjątkowo proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Po porcji placków, pojechałam na szybkie zakupy, zajęłam się porządkami, gotowaniem, i nawet udało mi się idealnie pomalować paznokcie na kolor zgaszonego różu. Przypadek? Wątpię. To siła owsa i moc banana. Takie placki są super na poranek i w weekend i w środku tygodnia, są dobre nawet na zimno. Pokochają je i dzieci i dorośli. Podajcie je z dowolnymi owocami, domowym dżemem, miodem, orzechami, a gwarantuję Wam pyszny i pożywny poranek!



Składniki:

2 duże, mocno dojrzałe banany

200 ml mleka roślinnego, bądź zwykłego= u mnie owsiane

200 gramów płatków owsianych

1 łyżeczka cynamonu

Kilka kropel ekstraktu wanilii

Łyżka klarowanego masła

Kiwi, miód do podania 

Banany myję, obieram i kroję na kilka części, przekładam razem z płatkami do misy blendera, dolewam mleko, doprawiam cynamonem. Miksuję na gładkie ciasto. 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, smażę średniej wielkości placki. Podaję je z kiwi, polewam miodem, można posypać cynamonem. 

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.