Desery

Babka kokosowa na maślance

1 Min. czytania
Kokos i czekolada. Ten duet zawsze, ale to zawsze mi smakuje i smakować będzie! Dziś podzielę się przepisem na bardzo prostą babkę z dużą ilością kokosa z pyszną polewą. Ciasto, które jest naprawdę błyskawiczne i pyszne! W sam raz na weekendowe przyjemne popołudnie z dobrą książką i herbatką. Apetyczny kokosowy smak. I ta czekoladowa polewa! Ciasto jest wilgotne, bardzo kokosowe, czekoladowe, po prostu przepyszne. Warto je upiec na weekend. Taki mroźny, i zimowy. Będzie idealne do podjadania popołudniem, przy kawie i herbatce. I oczywiście dobrej książce. Albo serialu. Albo chwili muzyki. Mam ogromną potrzebę by znaleźć taką godzinkę tylko dla siebie. Może w sobotę się uda? Zobaczymy. 

Składniki:
3 jajka
150 gramów masła
350 gramów mąki orkiszowej tortowej
250 ml maślanki
Pół szklanki wiórków kokosowych
Pół szklanki erytrytolu – albo cukru
Kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
60 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki mleczka kokosowego
3 garście wiórków kokosowych

Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy

Masło, jajka i maślankę wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
Wiórki prażę na suchej patelni, studzę.
Masło ucieram mikserem razem z erytrytolem oraz wanilią na krem. Następnie wbijam jajka, pojedynczo, dokładnie ucieram, kiedy składniki są połączone, dolewam maślankę.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dosypuję do masy maślanej, dodaję wiórki, dokładnie mieszam składniki ciasta. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 185 stopni. Ciasto piekę 55 minut, do suchego patyczka. 
Kiedy ciasto się studzi, szykuję polewę. W garnuszku podgrzewam mleczko kokosowe, dodaję czekoladę, mieszam i podgrzewam do rozpuszczenia się czekolady. Polewą smaruję wierzch ciasta, posypuję wiórkami.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.