Desery

Babka kokosowa na maślance

1 Min. czytania
Kokos i czekolada. Ten duet zawsze, ale to zawsze mi smakuje i smakować będzie! Dziś podzielę się przepisem na bardzo prostą babkę z dużą ilością kokosa z pyszną polewą. Ciasto, które jest naprawdę błyskawiczne i pyszne! W sam raz na weekendowe przyjemne popołudnie z dobrą książką i herbatką. Apetyczny kokosowy smak. I ta czekoladowa polewa! Ciasto jest wilgotne, bardzo kokosowe, czekoladowe, po prostu przepyszne. Warto je upiec na weekend. Taki mroźny, i zimowy. Będzie idealne do podjadania popołudniem, przy kawie i herbatce. I oczywiście dobrej książce. Albo serialu. Albo chwili muzyki. Mam ogromną potrzebę by znaleźć taką godzinkę tylko dla siebie. Może w sobotę się uda? Zobaczymy. 

Składniki:
3 jajka
150 gramów masła
350 gramów mąki orkiszowej tortowej
250 ml maślanki
Pół szklanki wiórków kokosowych
Pół szklanki erytrytolu – albo cukru
Kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
60 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki mleczka kokosowego
3 garście wiórków kokosowych

Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy

Masło, jajka i maślankę wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
Wiórki prażę na suchej patelni, studzę.
Masło ucieram mikserem razem z erytrytolem oraz wanilią na krem. Następnie wbijam jajka, pojedynczo, dokładnie ucieram, kiedy składniki są połączone, dolewam maślankę.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dosypuję do masy maślanej, dodaję wiórki, dokładnie mieszam składniki ciasta. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 185 stopni. Ciasto piekę 55 minut, do suchego patyczka. 
Kiedy ciasto się studzi, szykuję polewę. W garnuszku podgrzewam mleczko kokosowe, dodaję czekoladę, mieszam i podgrzewam do rozpuszczenia się czekolady. Polewą smaruję wierzch ciasta, posypuję wiórkami.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.