Czy jest coś piękniejszego niż wolne lipcowe popołudnie? Taka chwila tylko dla siebie? No dobrze, to popołudnie wyszło wolne, bo akurat zaczął padać lekki deszcz. Ale nie narzekajmy, w końcu deszczowa pogoda to doskonała okazja do tego, by w zaciszu własnej kuchni zająć się pieczeniem. Tym razem zapraszam na typowo letni wypiek, pyszną babkę z wiśniami i czekoladą. Miękką, ale i o chrupiącej skórce. Słodkiej, ale jednocześnie z przyjemną kontrastową nutą, dzięki wiśniom i gorzkiej czekoladzie. Taką babkę zrobicie w kwadrans, a potem tylko trzeba nieco poczekać, aż się upiecze. Zaparzyć dużą porcję herbaty bądź kawy i oddać słodkiej przyjemności.
A kiedy tak będzie się kosztowało i próbowało, można oddać się nieco innej przyjemności. Polecana przeze mnie przyjemność to przeglądanie zdjęć. Nie wiem, jak Wy, ale ja po prostu to uwielbiam, Uwielbiam wracać do przeszłości, przywoływać piękne wspomnienia i zabawne historie. Na moim przyjęciu urodzinowym, moja przyjaciółka przypomniała mi naszą sesję zdjęciową z 3 klasy. Jako, że dwa razy nie trzeba nas było namawiać, od razu zabrałyśmy się za pozowanie. Wyszła z tego nie tylko świetna zabawa, ale i piękna fotoksiążka, która może być świetnym prezentem dla przyjaciółki.
A kiedy tak będzie się kosztowało i próbowało, można oddać się nieco innej przyjemności. Polecana przeze mnie przyjemność to przeglądanie zdjęć. Nie wiem, jak Wy, ale ja po prostu to uwielbiam, Uwielbiam wracać do przeszłości, przywoływać piękne wspomnienia i zabawne historie. Na moim przyjęciu urodzinowym, moja przyjaciółka przypomniała mi naszą sesję zdjęciową z 3 klasy. Jako, że dwa razy nie trzeba nas było namawiać, od razu zabrałyśmy się za pozowanie. Wyszła z tego nie tylko świetna zabawa, ale i piękna fotoksiążka, która może być świetnym prezentem dla przyjaciółki.
Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
100 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
Niepełna szklanka wiśni
50 gramów posiekanej gorzkiej czekolady
Szczypta soli
Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy, cukier puder
Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę razem z solą, następnie dodaję żółtka i cukier, delikatnie mieszam masę. Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, dodaję wanilię i przestudzone masło. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Wiśnie dryluję, razem z czekoladą dodaję na sam koniec do masy, mieszam jeden raz.
Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto, piekę je przez 45 minut w 190 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Zjadłabym taką babkę *.* co do fotoksiążek… Muszę w końcu w jakąś zainwestować 🙂 Mam masę zdjęć do uwiecznienia w niej 😀
🙂
Uwielbiamy takie ciasta oglądać w przekroju, kiedy widać te pyszne owocki w środku 🙂
uwielbiam wiśnie, więc już kocham tę babkę! chyba wiem, co będę robić w weekend 😀 a co do zdjęć – uwielbiam co jakiś czas przeglądać stare albumy, zawsze się przy tym relaksuję i przy okazji wspominam stare, dobre czasy 😉
Już od razu ci odpowiem- nie ma nic piękniejszego niż jakiekolwiek wolne popołudnie 😀
🙂
🙂
🙂
U mnie nie pada – słoneczko jak na razie 🙂
A co do wspomnień.. one są cenne. To jedna z najcenniejszych rzeczy, które mamy 😉
Pyszna babeczka 🙂 Lubie takie smaki 🙂
🙂
u mnie dziś też nie pada, wczoraj było różnie z pogodą 🙂
Pysznie wygląda 😉
🙂
Ależ ta babka super wygląda!
dziękuję 🙂
Uwielbiam takie babki.
😉
Ja także uwielbiam wspominać oglądając zdjęcia.
A kawałek takiej babeczki z chęcią spałaszowałabym:)
🙂
U mnie w nocy popadało ale cicho – nawet nie słyszałam 😛
Babka wygląda nieziemsko :))) podkradam kawałeczek do kawy 😉
dziękuję i polecam 🙂
Babki uwielbiam, więc chętnie 🙂
🙂
Wspaniała ☺
marzy mi się kawałek takiej baby i kubeczek herbaty 🙂
Super, z wiśniami i czekoladą to musi być pyszne 🙂
🙂
😉
🙂
Wygląda cudnie 😉
Mniam, mniam. super to wygląda.
🙂
🙂
musi być przepyszna:)
no jest;)
pyszna babeczka
dziękuję 🙂
To zdecydowanie propozycja dla mnie, wygląda bardzo smakowicie!