Desery

Babka z kakao na kefirze

1 Min. czytania
To miał być zwykły dzień i całkiem zwykłe popołudnie. Tymczasem zupełnie nieoczekiwanie okazało się, że goście są prawie u bram. A w domu do kawy nie było dosłownie niczego. I wtedy wyciągam taki przepis, i nim goście rozsiądą się w fotelu, babka już na stole. W zasadzie większość składników ma się w lodówce, może poza kefirem, ale śmiało można zastąpić go maślanką, a jak nie macie maślanki, wystarczy do mleka dodać łyżeczkę octu, odstawić na kwadrans, i gotowe. Czyli nie ma wymówek, ciasto trzeba piec. Co prawda w planie miałam przygotowanie z tej babki czegoś na kształt zebry, ale jako, że mamy jesień, a jesienią zajadam się czekoladowymi pysznościami, w ilościach wskazujących na poważne uzależnienie, więc zrobiłam babkę kakaową w otulince waniliowego ciasta. Zabrzmiało dość wykwintnie, a to takie proste, prawdziwie domowe ciasto. W sam raz do kawy,  herbaty czy kakao. Dobre zarówno na co dzień, jak i na spokojne weekendowe popołudnie.Dzięki dodatkowi kefiru ciasto jest mięciutkie, i bardzo kakaowe. Smakuje rewelacyjnie również na drugi dzień.  No i nie oszukujmy się, czasem wystarczy kawałek czegoś o smaku czekolady, by przez resztę dnia dopisywał nam cudowny nastrój…..

Składniki:

400 ml gęstego kefiru
2 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
Łyżka ekstraktu waniliowego
Szczypta soli
Masło i kasza manna do formy
Cukier puder

Ucieram jajka  z cukrem i wanilią. Gdy masa jest jasna i puszysta dodaję olej, a na końcu kefir, dokładnie łączę składniki. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do mokrych składników i dokładnie ucieram. Dzielę masę na dwie nierówne części, do większej dodaję kakao i łączę z jasnym ciastem.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, wlewam połowę jasnego ciasta, na to warstwę kakaową, i jasne ciasto i piekę je przez 40 minut w 190 stopniach -polecam termoobieg.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.