Desery

Babka z rabarbarem

1 Min. czytania
Rabarbar. Mój kochany rabarbar. Dla jednych po prostu łodyga, dla mniej smak maja. Niezbędny atrybut wiosny. Kiedy pojawia się w warzywniaku, wszystko nagle się jakby prostsze, bardziej kolorowe i wszystkie złe myśli przykrywa wizja rabarbarowego ciasta i szklanki pysznego kompotu. Takie proste ciasto, wiosenne popołudnie, książka, i piwonie w wazonie…. Mam taki plan na dziś. Wczorajszy wieczór spędziłam bowiem na wielkim koncercie, z okazji 30 lecia wolnych wyborów. Było głośno, tłoczno, duszno, ale cudownie. Chociaż nie powiem, bo prawie 3 godzinnej nocnej, uczcie muzycznej, dziś z pełną premedytacją oddam się domowemu relaksowi. I spędzę popołudnie  z tym pysznym ciastem. Delikatna babka, pełna rabarbarowego smaku. Smaku późnej wiosny….

                                                                           Składniki:

4 jajka

2 laski rabarbaru

150 gramów masła

50 gramów mąki ziemniaczanej

200 gramów mąki orkiszowej tortowej

1/3 szklanki cukru

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

 Masło, bułka tarta do formy i cukier puder

Rabarbar myję, obieram, kroję na kawałki i posypuję cukrem.
Ucieram masło z cukrem waniliowym i cukrem, dodaję jajka i ukręcam na jasny krem.
Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaję do maślanej masy, dokładnie łączę wszystkie składniki. Rabarbar odsączam z nadmiaru płynu, dodaję do ciasta.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Babkę piekę 50-55 minut w 190 stopniach, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.