Obiady

Bezglutenowe ruskie pierogi

2 Min. czytania
Ostatnimi dniami jestem zmuszona wprowadzić małe zmiany w mojej diecie. No dobrze żadne małe, a dość spore. Antybiotyk doszczętnie zniszczył mój żołądek. Dostałam więc kolejny na złagodzenie boleści. I zalecenia diety. Diety bez większości produktów,które uwielbiam. Od paru tygodni miałam z bratem umówiony dzień lepienia pierogów. Uznałam,że chwilowa dieta mi nie przeszkodzi i stworzyłam nieco inną wersję pierogowego ciasta.W końcu dzień lepienia pierogów to ważny dzień, planowany rok wcześniej.  Moje pierogowe ciasto jest stworzone na bazie mąki kukurydzianej. Czym różni się to ciasto od tradycyjnego? Jest delikatniejsze, więc trzeba uważać przy wałkowaniu. Ale to jedyna różnica, w smaku nie różnią się niczym na minus. Ciasto jest miękkie, ma delikatnie żółty kolor.  Mam wrażenie, że te pierożki gotują się nieco szybciej niż tradycyjne, więc nie odchodźcie daleko od kuchni. I eksperymentujcie. Mała zmiana, wielki efekt.Wszyscy fani pierogów będą na pewno zachwyceni.

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła
Woda

Nadzienie:
3/4 kilograma ziemniaków
75 dg twarogu
2 cebule
25 dg wędzonego boczku
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
2 szczypty majeranku
Sól
Pieprz

Do podania podsmażona cebulka

Zaczynam od przygotowania nadzienia. Ziemniaki obieram, kroję w drobne kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Cebule i czosnek siekam, podsmażam na łyżce oleju. Dodaję do ziemniaków. Na tej samej patelni podsmażam drobno posiekany boczek,gdy jest chrupiący,dodaję do masy. Teraz czas na rozgniecenie twarogu i dodanie go do masy. Całość doprawiam, nie żałuję pieprzu. Z masy formuję kuleczki, przykrywam ściereczką i odstawiam na bok.

Na stolnicę wysypuję obie mąki, dodaję jajko, sól i roztopione masło-jeszcze ciepłe. Całość łączę przy pomocy widelca. Następnie dolewam tyle wody,ile zabierze mąka. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Stolnicę lekko posypuję mąką ziemniaczaną, odrywam z ciasta mały kawałek, rozwałkowuję go i rozkładam nadzienie. Następnie wycinam pierożki, przykrywam je ściereczką w oczekiwaniu na gotowanie by nie wyschły.
Pierogi gotuję około 7-8 minut w osolonej wodzie. Podaję je z podsmażoną cebulką.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.