Ciasta

Aromatyczny jabłecznik z jagodami goji, ultraprosty

2 Min. czytania
Ostatnio moja przyjaciółka zadzwoniła do mnie późnym wieczorem i prosiła o poradę. Kulinarną, a dokładniej cukierniczą. Szykowała bowiem małe rodzinne spotkanie z przyszłymi teściami i potrzebowała przepisu na proste,ale efektowne ciasto. Takie, które zawsze się uda,zrobi wrażenie, ale nie zdradzi przy tym, że włożono w nie niewiele pracy. Najprościej byłoby po prostu kupić kawałek ciasta i względnie udawać, że to domowe, bądź dumnie przyznać, że owszem kupione, ale za to samodzielnie. Chwilę pomyślałam, jakie by tu ciasto było najlepsze i mam. Prosty jabłecznik, robiony nieco inaczej niż wszystkie znane mi jabłeczniki. Nie jest to powiem typowy ucieraniec, ani kruche ciasto. Jest z jednej strony miękki i puszysty,a  z drugiej ma w sobie coś,co ciężko opisać. Już wiem, to intrygujące ciasto. A powiedzmy sobie szczerze,jego przygotowanie zajmie ledwie kwadrans. No i ważna sprawa, zawsze się udaje. Przyjaciółka, a raczej jej przyszli teściowie byli zachwyceni. Ciasto zostało zjedzone w ciągu jednego wieczora. Przyznaję, że zachęcona tymi opiniami wróciłam do starego przepisu. To ciasto robiłam dość często w czasach liceum. Tym razem nieco zmieniłam przepis, dodałam bowiem płatki migdałów. Dodały ciekawego smaku,ale również porcję zdrowia. Ktoś się skusi na kawałek?

Składniki:
300 gramów mąki pszennej
180 gramów masła
2 jajka
3 słodkie jabłka
Około 3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
2 garści jagód goji
Łyżka proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki kardamonu
Łyżeczka domowej esencji waniliowej

Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy
Cukier puder do posypania

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cynamonem,kardamonem i wanilią. Dodaję posiekane masło, zagniatam ciasto, jak na kruszonkę.
Jabłka obieram ze skórki, kroję w plastry, dodaję do ciasta,razem z płatkami migdałów i jagodami goji. Czas na jajka, zagniatam szybko ciasto. Teraz dodaję mleko, powinno być go tyle, by ciasto zrobiło się  luźniejsze, ale nadal dość gęste. Dokładnie mieszam całość.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto do formy i piekę około 35 minut w 175 stopniach.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Ja miałam bardzo słodkie jabłka, stąd dodałam małą ilość cukru, jeżeli jednak macie jabłka kwaskowate, ilość cukru należy podwoić.

Bogaty wybór Superfoods znajdziecie w sklepie Agnex

Superfood w Twojej kuchni

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.