Obiady

Serowe knedle z truskawkami

1 Min. czytania
Serowe knedle po prostu uwielbiam. Sama nie wiem kiedy zaczęły gościć na naszym stole? W każdym razie jestem wdzięczna losowi, że któraś z mamy znajomych podzieliła się  z nią jej sposobem na pyszne knedle. Zazwyczaj robię ja standardowo ze śliwkami, ale na truskawkową wersję zawsze mam ochotę. Robiłam je wielokrotnie latem, ale zrobienie ich zimową porą,ma chyba w sobie więcej uroku. Takie serowe knedle są proste do zrobienia,szybkie, a jakie pyszne. Użycie mrożonych truskawek jest moim zdaniem dużo lepsze niż świeżych. Owoce podczas gotowania po prostu się rozmrażają, a nie gotują. Dzięki czemu zostają soczyste, jędrne i pełne truskawkowego smaku. Słodki obiad na dobry początek nowego tygodnia? Jestem za. Tymczasem wrócę chwilowo do weekendu. Jeżeli będziecie w okolicach Trójmiasta i najdzie Was ochota na pyszne jedzenie, to polecam Wam Przystanek Zdrowie . Co prawda ja musiałam się ograniczyć jedynie do wspaniałego złotego ryżu, i piersi z kurczaka bez dodatków, ale falafele, afrykańskie pierożki i swojskie gołąbki, a także soki z imbirem zyskały wielką akceptację moich towarzyszy. To miejsce w sam raz na szybki posiłek,w miłej atmosferze. Najlepiej smakuje po spacerze nad morzem.

Składniki:
Kilogram twarogu -najlepiej śmietankowego
2 duże jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
Parę kropli domowej esencji waniliowej
Skórka  z jednej cytryny
Około 40 mrożonych truskawek

Do podania:
Cukier Trzcinowy

Twaróg dokładnie rozgniatam-najlepiej użyć śmietankowego, który jest bardzo delikatny. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, żółtka ucieram z masłem,dodaję do twarogu. Do masy dodaję esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Czas na pianę z białek,delikatnie mieszam serowe ciasto. Na końcu dodaję mąkę, bardzo dokładnie mieszam składniki. Ciasto wstawiam na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie z ciasta odrywam po kawałku,lekko rozciągam,na środek kładę po jednej truskawce-bez rozmrażania, formuję knedle. Gotuję je przez 6 -7 minut. Podaję z cukrem.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.