Obiady

Serowe knedle z truskawkami

1 Min. czytania
Serowe knedle po prostu uwielbiam. Sama nie wiem kiedy zaczęły gościć na naszym stole? W każdym razie jestem wdzięczna losowi, że któraś z mamy znajomych podzieliła się  z nią jej sposobem na pyszne knedle. Zazwyczaj robię ja standardowo ze śliwkami, ale na truskawkową wersję zawsze mam ochotę. Robiłam je wielokrotnie latem, ale zrobienie ich zimową porą,ma chyba w sobie więcej uroku. Takie serowe knedle są proste do zrobienia,szybkie, a jakie pyszne. Użycie mrożonych truskawek jest moim zdaniem dużo lepsze niż świeżych. Owoce podczas gotowania po prostu się rozmrażają, a nie gotują. Dzięki czemu zostają soczyste, jędrne i pełne truskawkowego smaku. Słodki obiad na dobry początek nowego tygodnia? Jestem za. Tymczasem wrócę chwilowo do weekendu. Jeżeli będziecie w okolicach Trójmiasta i najdzie Was ochota na pyszne jedzenie, to polecam Wam Przystanek Zdrowie . Co prawda ja musiałam się ograniczyć jedynie do wspaniałego złotego ryżu, i piersi z kurczaka bez dodatków, ale falafele, afrykańskie pierożki i swojskie gołąbki, a także soki z imbirem zyskały wielką akceptację moich towarzyszy. To miejsce w sam raz na szybki posiłek,w miłej atmosferze. Najlepiej smakuje po spacerze nad morzem.

Składniki:
Kilogram twarogu -najlepiej śmietankowego
2 duże jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
Parę kropli domowej esencji waniliowej
Skórka  z jednej cytryny
Około 40 mrożonych truskawek

Do podania:
Cukier Trzcinowy

Twaróg dokładnie rozgniatam-najlepiej użyć śmietankowego, który jest bardzo delikatny. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, żółtka ucieram z masłem,dodaję do twarogu. Do masy dodaję esencję waniliową i startą skórkę z cytryny. Czas na pianę z białek,delikatnie mieszam serowe ciasto. Na końcu dodaję mąkę, bardzo dokładnie mieszam składniki. Ciasto wstawiam na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie z ciasta odrywam po kawałku,lekko rozciągam,na środek kładę po jednej truskawce-bez rozmrażania, formuję knedle. Gotuję je przez 6 -7 minut. Podaję z cukrem.

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.