Ciasta

Aromatyczny jabłecznik z jagodami goji, ultraprosty

2 Min. czytania
Ostatnio moja przyjaciółka zadzwoniła do mnie późnym wieczorem i prosiła o poradę. Kulinarną, a dokładniej cukierniczą. Szykowała bowiem małe rodzinne spotkanie z przyszłymi teściami i potrzebowała przepisu na proste,ale efektowne ciasto. Takie, które zawsze się uda,zrobi wrażenie, ale nie zdradzi przy tym, że włożono w nie niewiele pracy. Najprościej byłoby po prostu kupić kawałek ciasta i względnie udawać, że to domowe, bądź dumnie przyznać, że owszem kupione, ale za to samodzielnie. Chwilę pomyślałam, jakie by tu ciasto było najlepsze i mam. Prosty jabłecznik, robiony nieco inaczej niż wszystkie znane mi jabłeczniki. Nie jest to powiem typowy ucieraniec, ani kruche ciasto. Jest z jednej strony miękki i puszysty,a  z drugiej ma w sobie coś,co ciężko opisać. Już wiem, to intrygujące ciasto. A powiedzmy sobie szczerze,jego przygotowanie zajmie ledwie kwadrans. No i ważna sprawa, zawsze się udaje. Przyjaciółka, a raczej jej przyszli teściowie byli zachwyceni. Ciasto zostało zjedzone w ciągu jednego wieczora. Przyznaję, że zachęcona tymi opiniami wróciłam do starego przepisu. To ciasto robiłam dość często w czasach liceum. Tym razem nieco zmieniłam przepis, dodałam bowiem płatki migdałów. Dodały ciekawego smaku,ale również porcję zdrowia. Ktoś się skusi na kawałek?

Składniki:
300 gramów mąki pszennej
180 gramów masła
2 jajka
3 słodkie jabłka
Około 3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
2 garści jagód goji
Łyżka proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki kardamonu
Łyżeczka domowej esencji waniliowej

Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy
Cukier puder do posypania

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cynamonem,kardamonem i wanilią. Dodaję posiekane masło, zagniatam ciasto, jak na kruszonkę.
Jabłka obieram ze skórki, kroję w plastry, dodaję do ciasta,razem z płatkami migdałów i jagodami goji. Czas na jajka, zagniatam szybko ciasto. Teraz dodaję mleko, powinno być go tyle, by ciasto zrobiło się  luźniejsze, ale nadal dość gęste. Dokładnie mieszam całość.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto do formy i piekę około 35 minut w 175 stopniach.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Ja miałam bardzo słodkie jabłka, stąd dodałam małą ilość cukru, jeżeli jednak macie jabłka kwaskowate, ilość cukru należy podwoić.

Bogaty wybór Superfoods znajdziecie w sklepie Agnex

Superfood w Twojej kuchni

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.