Ciasta

Różana tarta

2 Min. czytania
Święta coraz bliżej,myślimy o babach,sernikach i mazurkach. Ja przychodzę z nieco inną propozycją. Moje ciasto nie jest typowo świątecznym,chociaż bardzo blisko mu do tradycyjnego mazurka. Zamiast jednak ciężkich mas czekoladowych,kajmakowych czy orzechowych,ja stęskniona za wiosną proponuję różane nadzienie. Tak naprawdę to ciasto jest potrójnie różane, zawiera bowiem w sobie konfiturę z płatków róży,różaną konfiturę i na dodatek różany cukier. Bardziej różanie być nie może. To ciasto przypomina mi maj. Ten piękny majowy dzień, gdy wdychając morską bryzę dzielnie zbierałam różowe płatki. Teraz odtworzyłam te wszystkie aromaty. Jest wspaniale. Mój brat od razu zjadł połowę tarty. W zasadzie nikogo nie trzeba było namawiać do jedzenia, ten zapach oszołomił cały dom. Pachniało jak we francuskiej perfumerii. Oczywiście to ciasto ma dużo wad. Nie chodzi tu wcale o cukier w składzie. Znika błyskawicznie, jest za dobre, a jak już poczęstujecie nim rodzinę czy przyjaciół od razu usłyszycie, że innych ciast już wyżej wymieni nie chcą i przez najbliższe tygodnie będziecie piec różaną tartę non stop. A jeżeli podacie ją na Wielkanocym stole to niestety będziecie musieli podawać ją co roku, a także cała rodzina będzie chciała Was odwiedzać w okolicy świąt. Ale umówmy się te wady są dość błahe w porównaniu z niezwykłym smakiem i aromatem różanej tarty z bezą.


Składniki:
Ciasto
3 duże żółtka
1,5 szklanki mąki krupczatki
 2 łyżki cukru
180 gramów masła
Skórka starta z jednej cytryny
Szczypta soli

Nadzienie:
3 łyżki marmolady z owoców róży
4 łyżki marmolady z płatków róży

Pianka:
3 białka
1/3 szklanki różanego cukru

Siekam mąkę z masłem i cukrem, dodaję jajka ,sól i startą skórkę z cytryny. Wyrabiam ciasto jak najkrócej, formuję kulę, owijam ją folią i chłodzę w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie wylepiam formę ciastem, formuję nieco wyższy brzeg. Ciasto bardzo gęsto nakłuwam i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę ciasto przez 20 minut w 165 stopniach.
Łączę marmoladę i konfiturę. Nadzieniem smaruję podpieczone ciasto.

Różany cukier przekładam do blendera i miksuję do uzyskania różanego cukru pudru. Ubijam białka na sztywną pianę razem z cukrem różanym.Pianę rozprowadzam na różanym nadzieniu. Ciasto piekę około 15 minut w 165 stopniach.
Po ostudzeniu posypałam dodatkowo różanym cukrem.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

62 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.