Zdrowotna dieta wymaga ode mnie lekkostrawnych i delikatnych posiłków. Co przychodzi mi do głowy jako pierwsza myśl o lekkostrawnym obiadku? Pulpeciki w pysznym koperkowym sosie. Bardzo delikatne, mięciutkie, pyszne. Otulone w sosie, wprost rozpływają się w ustach. Do tego pyszne i delikatne purre, i surówka z buraczków na ciepło. Uwielbiam ten zestaw, jest świetny nie tylko dla maluszków z przedszkolnej grupy Tygrysków. Duże Trygryski też będą ucieszone,takim miłym i wyjątkowo domowym obiadem. Ja do pulpecików dodałam marchewkę, dzięki czemu były jeszcze smaczniejsze. Tymczasem trzeba pędzić do przedświątecznych porządków. Ale po takim obiedzie to sama przyjemność.
Składniki:
65 dg mięsa mielonego z indyka
2 marchewki
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
Po łyżeczce majeranku i słodkiej papryki
Dwie garście posiekanego koperku
Sos:
2 szklanki domowego bulionu
1/3 szklanki posiekanego koperku
Łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania:
Puree ziemniaczane
Buraczki na ciepło
Drobno siekam czosnek i cebulkę. Marchewkę obieram, trę na tarce na średnich oczkach. Do warzyw dodaję mięso, jajko,koperek i przyprawy. Wyrabiam masę,dodając w miarę potrzeb kaszę mannę. Formuję małe pulpety,mi wyszło 10 sztuk, przekładam je do garnka z bulionem i gotuję około kwadransa. Po tym czasie do sosu dodaję koperek i gotuję całość 20 minut.
Do małego kubeczka przelewam 2 łyżki bulionu,dodaję łyżkę mąki, dokładnie mieszam,przelewam do sosu i gotuję około 10 minut.
Pulpeciki podaję z puree i buraczkami.
Uwielbiam pulpety! 🙂
🙂
Jakie pyszności!Uwielbiam!
😉
Super!