Obiady

Jednogarnkowe spaghetti

1 Min. czytania
Przed Świętami nie mamy czasu na gotowanie codziennych obiadów-tak jest pewnie w większości domów. Po pracy wpadamy z siatami, i już zaczynamy planować następne godziny- sprzątanie,pranie obrusów, zdjęcie firanek, wytrzepanie dywanów… Uff, wypadałoby coś zjeść. Kanapki? Marzec mamy w tym roku kapryśny, przydałoby się coś ciepłego. Może makaron? W końcu gotuje się błyskawicznie, ale kwestia sosu-trzeba by wziąć drugi garnek,czekać aż się ugotuje. Potem mamy do mycia dwa garnki, jeszcze deskę do krojenia, dwie łychy, wow. Dużo tego. A co byście powiedzieli na spaghetti-choć u mnie jest to makaron świderki, jednogarnkowe? Razem gotuję i makaron i dodatki. Sos i baza, dwa w jednym. Jeden garnek do umycia, a warzywa wystarczy wkroić do garnka. Idealne danie dla wszystkich zabieganych, a także dla tych co w kuchni czują się bardzo niepewnie. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis w programie Marthy Stewart, uznałam,że to idiotyczne-wybaczcie to wyrażenie, bo jak można nie mieć siły zrobić najprostszego sosu do makaronu? Ale ostatnio miałam takie dni, że wracając do domu czułam się śmiertelnie zmęczona i nie chciało mi się robić nic do jedzenia. A jako, że nie mogę wielu rzeczy sklepowe gotowce odpadały. Stąd też z zakamarków pamięci wyciągnęłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Efekt? Wyśmienity.

Składniki:
Makaron kukurdziany- pół szklanki
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 cebulka
2 garście posiekanej pietruszki
2 plastry wędzonego sera
po szczypcie słodkiej papryki, suszonej bazylii, soli i pieprzu
Łyżka oliwy z oliwek
3 szklanki wody

Do garnka przekładam makaron. Dodaję pomidory pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w luźne piórka i ząbki czosnku przekrojone na połówki.  Czas dodać przyprawy, oliwę i pietruszkę-parę listków zostawiam do dekoracji. Dodaję wodę i gotuję danie aż makaron będzie al dente- u mnie trwało to 10 minut. Odcedzam makaron, z wierzchu posypuję porwanymi na małe kawałki plastrami sera, dekoruję pietruszką.
Całe danie jest gotowe w ciągu 12 minut.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.