Obiady

Jednogarnkowe spaghetti

1 Min. czytania
Przed Świętami nie mamy czasu na gotowanie codziennych obiadów-tak jest pewnie w większości domów. Po pracy wpadamy z siatami, i już zaczynamy planować następne godziny- sprzątanie,pranie obrusów, zdjęcie firanek, wytrzepanie dywanów… Uff, wypadałoby coś zjeść. Kanapki? Marzec mamy w tym roku kapryśny, przydałoby się coś ciepłego. Może makaron? W końcu gotuje się błyskawicznie, ale kwestia sosu-trzeba by wziąć drugi garnek,czekać aż się ugotuje. Potem mamy do mycia dwa garnki, jeszcze deskę do krojenia, dwie łychy, wow. Dużo tego. A co byście powiedzieli na spaghetti-choć u mnie jest to makaron świderki, jednogarnkowe? Razem gotuję i makaron i dodatki. Sos i baza, dwa w jednym. Jeden garnek do umycia, a warzywa wystarczy wkroić do garnka. Idealne danie dla wszystkich zabieganych, a także dla tych co w kuchni czują się bardzo niepewnie. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis w programie Marthy Stewart, uznałam,że to idiotyczne-wybaczcie to wyrażenie, bo jak można nie mieć siły zrobić najprostszego sosu do makaronu? Ale ostatnio miałam takie dni, że wracając do domu czułam się śmiertelnie zmęczona i nie chciało mi się robić nic do jedzenia. A jako, że nie mogę wielu rzeczy sklepowe gotowce odpadały. Stąd też z zakamarków pamięci wyciągnęłam ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Efekt? Wyśmienity.

Składniki:
Makaron kukurdziany- pół szklanki
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 cebulka
2 garście posiekanej pietruszki
2 plastry wędzonego sera
po szczypcie słodkiej papryki, suszonej bazylii, soli i pieprzu
Łyżka oliwy z oliwek
3 szklanki wody

Do garnka przekładam makaron. Dodaję pomidory pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w luźne piórka i ząbki czosnku przekrojone na połówki.  Czas dodać przyprawy, oliwę i pietruszkę-parę listków zostawiam do dekoracji. Dodaję wodę i gotuję danie aż makaron będzie al dente- u mnie trwało to 10 minut. Odcedzam makaron, z wierzchu posypuję porwanymi na małe kawałki plastrami sera, dekoruję pietruszką.
Całe danie jest gotowe w ciągu 12 minut.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.