Desery

Szarlotka budyniowa bez pieczenia czyli torcik bez nadmiaru pracy

2 Min. czytania
Przed Świętami wiele osób zadaje sobie pytanie co też by upiec w tym roku? U mnie nie ma jednak tego pytania. Zestaw jest taki sam od lat. Musi być sernik i drożdżowa baba i tyle. Czasem się skuszę na przygotowanie mazurka. Nudno prawda? Ale to jest właśnie siła tradycji. Sernik piekę wedle przepisu prababci, przepis na drożdżową babę też krąży w rodzinie od dziesiątków lat. Jeżeli Wam jednak się marzy małe odstępstwo od tradycji to polecam ten torcik. Wspaniały, bardzo mało kłopotliwy, a robi wielkie wrażenie-zarówno wyglądem, jak i smakiem. Przygotowałam go na małą rodzinną uroczystość jeszcze przed Świętami,ale na świątecznym stole na pewno  znalazłoby się dla niego miejsce. Torcik musi się chłodzić parę godzin,najlepiej byłoby dać mu spokojnie dojść do formy podczas nocnego odpoczynku w lodówce. Na szczęście poza chłodzeniem ciasto robi się naprawdę szybko i bezproblemowo. Będzie jeszcze szybciej jeżeli zrobicie budyń z proszku. Ale na Święta warto pokusić się o własnoręcznie wykonany krem. Efekt będzie niesamowity.

Składniki:
Spód:
Paczka biszkoptów

Masa jabłkowa:
Kilogram słodkich jabłek
Skórka z 1 pomarańczy
Skórka z 1 cytryny
Łyżeczka cynamonu
Duża szczypta gałki muszkatołowej
5 łyżek wody

Masa budyniowa:
4 żółtka
400 ml mleka
6 łyżek cukru kokosowego
łyżka mąki ziemniaczanej

Na wierzch:
Około 10 kakaowych herbatników

Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy biszkoptami. Następnie czas na masę jabłkową.
Jabłka obieram i kroję w kostkę różnej wielkości i przekładam do garnka. Ścieram skórkę z wyparzonych cytryn i pomarańczy. Dodaję do jabłek razem z przyprawami i wodą. Duszę jabłka przez mniej więcej 20 minut. Jeszcze ciepłą masę jabłkową wykładam na biszkopty. Zajmuję się budyniem.
300 ml mleka gotuję razem z cukrem kokosowym. W kubeczku mieszam żółtka z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Bardzo delikatne przelewam masę żółtkową do mleka, mieszam budyń,gotując go około 2 minut. Budyń wylewam na masę jabłkową-powinien być ciepły.
Teraz torcik odstawiam na 20 -25 minut. Kruszę herbatniki i posypuję nimi wierzch. Ciasto chłodzę minimum 3 godziny przed podaniem.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.