Zdrowotna dieta wymaga ode mnie lekkostrawnych i delikatnych posiłków. Co przychodzi mi do głowy jako pierwsza myśl o lekkostrawnym obiadku? Pulpeciki w pysznym koperkowym sosie. Bardzo delikatne, mięciutkie, pyszne. Otulone w sosie, wprost rozpływają się w ustach. Do tego pyszne i delikatne purre, i surówka z buraczków na ciepło. Uwielbiam ten zestaw, jest świetny nie tylko dla maluszków z przedszkolnej grupy Tygrysków. Duże Trygryski też będą ucieszone,takim miłym i wyjątkowo domowym obiadem. Ja do pulpecików dodałam marchewkę, dzięki czemu były jeszcze smaczniejsze. Tymczasem trzeba pędzić do przedświątecznych porządków. Ale po takim obiedzie to sama przyjemność.
Składniki:
65 dg mięsa mielonego z indyka
2 marchewki
1 średnia cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny
1 jajko
Po łyżeczce majeranku i słodkiej papryki
Dwie garście posiekanego koperku
Sos:
2 szklanki domowego bulionu
1/3 szklanki posiekanego koperku
Łyżka mąki ziemniaczanej
Do podania:
Puree ziemniaczane
Buraczki na ciepło
Drobno siekam czosnek i cebulkę. Marchewkę obieram, trę na tarce na średnich oczkach. Do warzyw dodaję mięso, jajko,koperek i przyprawy. Wyrabiam masę,dodając w miarę potrzeb kaszę mannę. Formuję małe pulpety,mi wyszło 10 sztuk, przekładam je do garnka z bulionem i gotuję około kwadransa. Po tym czasie do sosu dodaję koperek i gotuję całość 20 minut.
Do małego kubeczka przelewam 2 łyżki bulionu,dodaję łyżkę mąki, dokładnie mieszam,przelewam do sosu i gotuję około 10 minut.
Pulpeciki podaję z puree i buraczkami.
Takie pulpeciki z indyka robiła nam często mama 😉 miłe wspomnienia z dzieciństwa 🙂
😉
Kiedyś lubiłam pulpety, teraz do mnie nie przemawiają. 🙂
i pewnie budzą wspaniałe uczucia 🙂
Takie pulpeciki faktycznie kojarzą się z dzieciństwem choć akurat nie moim, bo ja to jako dziecko dostawałam od mamy schabowe. 😀 Teraz natomiast nie jem mięsa poza drobiowym, więc serwuje mi właśnie takie pulpeciki. 🙂
Nie przepadam za mięsem z indyka. 🙂
Ale mi zrobiłaś smaka. Sos koperkowy, buraczki na ciepło. Mamuniu, ukochane danie lekkostrawne z dzieciństwa. Na takiej diecie to i ja bym mogła być 😀 Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie klopsiki z indyka:)
Uwielbiam taki obiad:) Tylko, że u mnie był sos pomidorowy lub pieczarkowy (koperku do tej pory nie lubię) i buraczki albo ogórek kiszony:D Aż zgłodniałam:)
😉
😉
ja tam cały czas je kocham;)
🙂
jak klopsiki to u mnie tylko w koperkowym sosiku;)
😉
Ja się chyba kiedyś przejadłam. 🙂
Uwielbiam drobiowe pulpeciki.
Ale zjadłbym teraz takie pulpeciki 🙂
Dla mnie takie pulpeciki nie byłyby lekkostrawne 😀
Chyba nigdy w życiu żadnych nie jadłam – chyba,że w przedszkolu, ale nie pamiętam 🙂
U mnie też dzisiaj pulpeciki! Pyszny obiad 🙂
Wygląda po prostu idealnie *,*
😉
😉
są bardzo lekkostrawne, gotowane mięso w końcu;)
;0
dziękuję:)
Dawno nie jadłam pulpecików i naszła mnie niemała ochota, gdy zobaczyłam ten post 🙂
😉
Ja bardzo lubię pulpeciki szczególnie z sosem chrzanowym
Takie lubię najbardziej 😀
Pyszności <3
Zapraszam do mnie : blogbeautymix.blogspot.com
😉
😉
😉
tygryski wiedzą, co dobre:) i ja do nich dołączam, uświadamiając sobie, ze daaaawno nie jadłam takiego obiadu:)
robię identycznie! są bardzo smaczne-taki tradycyjny obiadek jak u mamy:)
🙂
🙂
Mięso z indyka to naprawdę dobry wybór na takie pulpeciki. Sama długo nie mogłam się do nich przekonać, ale teraz bardzo lubię 🙂 Twoje wyglądają bardzo kusząco 🙂
Na obiad super 🙂 często robię takie z indykiem właśnie 🙂
Smaczny obiadek 🙂
😉
🙂
🙂
No jak cudnie! Marzą mi się takie pulpeciki! Wielkie dzięki!
http://www.simplethingsbyjok.com/
Ja już zapisuję ten przepis, bo jest i dla mnie i mojej córeczki! Super!
Na pyszny obiad – doskonały pomysł 🙂
;0
😉
😉