Desery

Budyń z nutellą i słonym karmelem. Fotoksiążka od Printu.

2 Min. czytania
Budyń, najbardziej z domowych deserów. Smakuje mi o każdej porze roku, ale przyznaję, to w zimowe wieczory najchętniej spędzam z nim czas. W zimowe wieczory uwielbiam też przeglądać albumy ze zdjęciami i wspominać! Mam taką małą tradycję, że zawsze na początku roku robię przegląd zdjęć z roku ubiegłego i zamawiam sobie fotoksiążkę. Bo jednak jestem tradycjonalistką i oglądanie zdjęć na komputerze mnie nie satysfakcjonuje  w pełni. Zdecydowanie wolę mieć wydrukowane wspomnienia, i móc w równym rządku ułożyć je na półce i sięgać po nie w ponure dni. Bo to przecież nie tylko przeglądanie zdjęć, ale i budzenie wspomnień, przypominanie sobie miłych chwil, zabawnych sytuacji, ludzi, emocji, smaków i zapachów. W zdjęciach zaklęta jest prawdziwa magia. Od dziecka, bardzo lubię przeglądać albumy. Szczególnie te babcine, ze ślubnymi zdjęciami jej kuzynek, ciotek i koleżanek. Ta ślubna moda z lat 30, 40 i 50. Obfite suknie, długie welony, wąsaci panowie i te klejone zdjęcia do zmęczonych już albumów…
Ja idę z duchem czasu. Zarówno w kwestii zdjęć jak i budyniu. Budyń z dodatkiem słodkiej Nutelli i słonego sosu karmelowego. Słodka rozpusta i fotoksiążka od Printu, to prosty patent na udany wieczór. Tak przyjemnie jest przecież usiąść razem i oglądać zdjęcia! I utonąć we wspomnieniach.
Jeżeli nie macie pomysłu na szybki i prosty deser, to znak, że musicie spróbować ten budyń. Jeżeli nie macie pomysłu na walentynkową niespodziankę dla chłopaka, to taka fotoksiążką będzie idealna. Już samo jej projektowanie daje masę przyjemności! A kiedy dostaniecie Wasze dzieło do ręki, będziecie wyjątkowo zadowoleni z efektów!
Polecam zajrzeć na stronę Printu – https://printu.pl/ i znaleźć idealny prezent na walentynki dla niego.


Składniki:

400 ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki Nutelli
1 łyżeczka cukru kokosowego

Sos:
Łyżka masła
4 łyżki śmietanki 36 %
2 łyżki cukru
Duża szczypta morskiej soli

Odlewam pół szklanki mleka, resztę gotuję z cukrem kokosowym. W reszcie mleka rozprowadzam mąkę z żółtkami, bardzo dokładnie mieszam, na końcu dokładam Nutellę, mieszankę wlewam do mleka i gotuję do zgęstnienia – trwa to około 3 minut.
Na patelni podsmażam cukier, kiedy zbrązowieje dodaję masło i śmietankę, solę całość. Podgrzewam aż wszystkie składniki idealnie się połączą. Sosem polewam budyń.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Brownie jaglane z bananami i przyprawą korzenną

40 Min. gotowania
Witajcie kochani! Jak dobrze zacząć nowy tydzień? Może przepisem na jaglane Brownie? Ten wypiek, to prawdziwy deser. Ale w jego składzie nie…
Desery

Deser jogurtowy na wrzesień.

30 Min. gotowania
Dziś poprawiamy sobie humor. Tak w środku tygodnia, przed Wami jogurtowy deser z brzoskwiniami! Każdy z nas ma czasami okresy, gdy praca…
Desery

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami i lukrem

35 Min. gotowania
Dziś jest wyjątkowy dzień – mam urodziny! 🎉 I co lepszego można zrobić w taką okazję, jeśli nie podzielić się radością z…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.