Dziś będzie obiadowo. Kasza bulgur, do tego masa warzyw i mięso z piersi z kurczaka. Szybko i naprawdę smacznie. Wszystko robi się błyskawicznie, kilka minut i obiad ląduje w piecu. Kiedy w środku tygodnia nie mamy czasu albo ochoty na długie gotowanie, to ten przepis będzie po prostu idealny. Ostatnio jem bardzo dużo kasz, wiadomo, człowiek w czasach pandemii zrobił zapasy, teraz trzeba to zjeść. Żeby nie było nudno, zamiast zwykłego gulaszu, powstało takie właśnie danie. Zużyłam też kolejną zachowaną puszkę pomidorów, tak jakby w zamknięciu jeść tylko pomidorową z makaronem, albo kaszę z olejem. Co ciekawe, to proste danie zachwyciło wszystkich domowników, nawet tych, którzy nie przepadają za kaszą. Pełnowartościowy posiłek, który nie wymaga za wiele zachodu? Ja jestem na tak. Mam nadzieję, że i Wy również. Pogoda nam sprzyja, zróbmy więc szybki obiad i ruszajmy na spacery, albo i na rowery.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
250 gramów kaszy bulgur ( waga suchej kaszy)
1 puszka pomidorów bez skóry
1 mała cukinia
1 pełna łyżka oleju rzepakowego
Słodka papryka-łyżeczka
Szczypta ostrej papryki
Suszony koperek
Czosnek granulowany-łyżczeka
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
200 ml wody, woreczek do pieczenia
Mięso kroję w kostkę. Cukinię obieraj, kroję w grubsze plastry.
Mięso wkładam do woreczka do pieczenia, posypuję przyprawami, dodaję olej, kilka razy potrząsam,. tak by mięso obtoczyło się w mieszance przypraw. Następnie dodaję cukinię, kaszę bulgur oraz puszkę posiekanych pomidorów wraz z zalewą. Dolewam wodę, dokładnie zamykam woreczek. Wkładam woreczek z obiadem do żaroodpornej brytfanki i piekę 45-50 minut w 190 stopniach. Podaję zaraz po przygotowaniu na ciepło.
Lubię takie obiadki ☺
Mniammm…Lubię bardzo!
Pyszny obiadek. Takie lubię.
Tylko jak dokładnie wyczuć tę ilość wody… to mnie zastanawia…. np. gdybym chciała zrobić wersje wege 🙂
😉
jest napisane, 200 ml wody;)
🙂
🙂
takie danie to coś dla mnie
Uwielbiam wszystkie kasze i często je jem, więc z chęcią wypróbuję twój przepis. Pozdrawiam
😉
polecam!
Pysznie i zdrowo 🙂
Pycha!
Fajny obiad 🙂 strasznie dawno nie jadłam kaszy bulgur, pora to nadrobić 🙂
Jak pysznie 🙂 uwielbiam takie dania 🙂
Uwielbiam kurczaka!
😉
😉
😉
;0
😉
NIe no ja wie.m.. tutaj tak ale jakbym chciała robić z inną kaszą i wersje wege 🙂
PS Jaki jet Twój ulubiony gatunek makaronu a jaki kaszy? 🙂
Chyba nigdy nie jadłam tej kaszy bulgur, może kiedyś się skuszę na Twój przepis, ale w wersji bezmięsnej bo od listopada jestem wegetarianką 🙂
🙂
Pyszny obiadek.
🙂
dawno nie jadłam już tej kaszy
Lubię takie proste przepisy choć znając siebie dodałabym pewnie jeszcze kukurydzy albo iine warzywo (nie)tonące w otchłani pomidorowego sosu. 😀
Kurczaka kocham najbardziej.
wróć do niej:)
można dodać jakie warzywa się chce, polecam paprykę:)