Ciasta

Keks z bakaliami cioci Klary

1 Min. czytania
Keks od zawsze kojarzył mi się z  ciocią Klarcią. A raczej z Heleną Klarą, która nie lubiła imienia Helena i kazała sobie mówić drugim imieniem. Przyznam szczerze, że faktycznie imię Klara pasowało do cioci idealnie. Ciocia była mistrzynią keksów. Piekła je hurtowo. Uczyła mnie jak robić keks idealny, pamiętam jak babcia wracała od cioci z Giżycka z siatkami pełnymi keksu. Dokładnie 5 lat temu byłam w Giżycku, ciocia niedługo potem zachorowała i nic już nie piekła. A ja miałam okazję zjeść jeden z ostatnich cioci wypieków. Keks idealny. Z bakaliami, polany dużą porcją czekolady. To najbardziej tradycyjny przepis cioci Klarci. Keks wychodzi idealny, smakuje wszystkim, jest prosty, tradycyjny i smakuje wyjątkowymi, rodzinnymi chwilami! Spróbujcie sami. 
Składniki:
4 jajka
150 gramów masła
300 gramów mąki pszennej
100 gramów cukru
Pół szklanki rodzynek 
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka skórki cytrynowej
3 łyżki spirytusu
Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 gramów deserowej czekolady
5 łyżek mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
Wiórki kokosowe
Dodatkowo:
Bułka tarta i masła do formy
Bakalie zalewam wrzątkiem, odcedzam. Następnie dodaję do nich spirytus, odstawiam. 
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. 
Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę. 
Masło ucieram razem z cukrem i wanilią na jasny krem, partiami dodaję żółtka, nie przerywając ucierania. Do jajecznej masy delikatnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję. Na koniec dodaję ubitą pianę, oraz namoczone bakalie. Bardzo delikatnie mieszam. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto, przecinam z wierzchu nożem=dzięki temu nie popęka. 
Keks piekę 45-50 minut w 190 stopniach z termobiegiem. 
Rozpuszczam czekoladę z razem z mlekiem i olejem, smaruję nią wystudzone ciasto. Posypuję wierzch wiórkami. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.