Obiady

Bulgur po arabsku

25 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie, po kolejnym szalonym weekendzie. Ten tydzień będzie jednak tak samo szalony. Albo, wróć on już jest szalony. Zaraz kolejny, ostatni już wyjazd, nie wiem czy można go nazwać wakacyjnym, skoro zahaczymy o październik, ale na pewno będzie to świetny urlop. A wiadomo jak to przed urlopem, milion spraw do załatwienia na dziś, zarówno w pracy, jak i w domu. Ale podstawą jest dla mnie domowy obiad. Tym razem na obiad była kasza z warzywami. Pieczone warzywa, dzięki mieszance przypraw, nabrały egzotycznego smaku. Gwarantuję Wam, że pieczony kalafior jest wprost bajeczny!

To bardzo prosty patent na obiad. Zdrowy posiłek, pełen warzyw, witamin i błonnika. Jestem pewna, że nikt nie odczuje braku mięsa, i będziecie zdrowo najedzeni. Takie obiady są świetne na zabiegany czas. A dodatkowo, w stresującym okresie, dostarczają komplet składników odżywczych i pozwalają przetrwać zakręcony czas i sprostać każdemu wyzwaniu.

Powiem Wam, że nie mogę doczekać się wyjazdu. Ale jednocześnie bardzo się stresuję, bo pierwszy raz, zostawiam moją Franusię samą w domku. Wiadomo, będzie miała opiekę. Ale ta nasza koteczka, boi się innych ludzi, poza nami i nie wiem jak zniesie tydzień bez swoich opiekunów. O Filemona się nie martwię, on chyba nawet woli jak jest panem na włościach. Ale Francia nie może tym razem jechać z nami. Będę się więc stresować i podczas wyjazdu, i teraz na zapas! Zostaje mi wytulać tą moją kicię nad życie!

No dobrze, do wyjazdu trzy dni. Czas pakować walizki i zjeść pyszny obiad. Mam nadzieję, ze kasza z warzywami, będzie Wam smakować!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
25
ilość porcji
3
całkowity czas
25

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Miska

  • Garnuszek

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 200 gramów kaszy Bulgur

  • 3 duże marchewki

  • Połowa kalafiora

  • 6 pieczarek

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • 1 czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 oliwek

  • Pół kostki sera feta

  • Pietruszka

  • Marynata:

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka płynnego miodu

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • Duża szczypta ostrej papryki

  • Sól

  • Pieprz

Przepis krok po kroku

1

Warzywa

Warzywa myję, obieram cebulę i marchewki. Kalafior dzielę na różyczki, marchewkę kroję na słupki, cebulę w krążki,a pieczarki na ćwiartki. Wszystkie składniki marynaty mieszam w miseczce. Warzywa -poza pomidorkami i oliwkami, przekładam do miski, polewam marynatą, dokładnie mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, wykładam warzywa na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut. Na ostatnie 5 minut dorzucam pomidorki koktajlowe.
2

Kasza

Kaszę gotuję 15 minut w osolonej wodzie, odcedzam i wykładam do miski. W międzyczasie kroję fetę w kostkę a oliwki na połówki.
3

Serwowanie

Na kaszy wykładam pieczone warzywa, podaję ją z fetą i oliwkami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1452 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Filet z indyka w sosie koperkowym

20 Min. gotowania
Witajcie kochani w drugiej połowie lutego. Ten miesiąc na szczęście mija mi błyskawicznie. Ale i tak czekam na jego koniec, tak by…
Obiady

Delikatny gulasz z indyka

45 Min. gotowania
Pamiętacie jak mówiłam, że będzie dużo indyka? No to jest kolejny indyczy przepis. Co prawda kiedy pisałam tamten post, nie wiedziałam, że…
Obiady

Kotlety z indyka w sosie musztardowym

15 Min. gotowania
Czasem tak mam, przygotuję jakiś pyszny posiłek i od razu chcę się nim podzielić. Dziś dzielę się przepisem na kotlety z indyka…

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.