Śniadania na słodko

Placki bananowe jak chlebek bananowy

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w sobotę! Dziś przybywam z pomysłem na niedzielne śniadanie, którym oczarujecie Waszą rodzinkę! Zaproszę Was na placki bananowe, które smakują jak chlebek bananowy, a zabierają zdecydowanie mniej czasu! No dobra, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wiem, że niektórzy nie jedzą śniadań, bo rankiem nie mają apetytu. I ja to rozumiem. Sama o 7 rano nie zjem jajecznicy na bekonie. Ale jeżeli do 9 rano, nie zjem czegoś odżywczego, to cały dzień chodzę zmęczona i rozdrażniona.

Lubię słodkie śniadania. Nie, nie dodaję do moich dań cukru, one są słodkie dzięki owocom, czy dzięki zdrowemu miodkowi, który jem przez cały rok. Dzisiejsze placki są zarówno słodkie, ale i bardzo zdrowe i odżywcze. Gorzka czekolada, orzechy, banany- to wszystko daje nam od samego rana porcję najlepszej energii. Dziś mam naprawdę dużo zadań, jutro czeka nas wyjazd. Muszę więc dziś ogarnąć dom, trzy prania, i zrobić powidła śliwkowe. Potrzebowałam pysznego śniadanka i placki bananowe spisały się po prostu rewelacyjnie.

Ja podałam je z malinami, które w moim ogrodzie, rosną jak na drożdżach. Polecam byście serwowali je właśnie z owocami, albo z jogurtem naturalnym. Sięgnijcie po to śniadanko i cieszcie się rodzinną niedzielą!

Do napisania i kolejnego, pysznego przepisu!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
15

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 2 mocno dojrzałe banany

  • 1 jajko

  • maślanka lub kefir 1/2

  • mąka pszenna [1/2 szklanki]

  • soda oczyszczona [1/2 łyżeczki]

  • cynamon [1/2 łyżeczki]

  • gorzka czekolada -8 kostek

  • orzechy włoskie 1 mała garść

Przepis krok po kroku

1

Placki

Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać jajko, mąkę, maślankę, cynamon, sodę, posiekaną czekoladę i orzechy. Masę wymieszać szybko, do połączenia składników.
2

Smażenie i serwowanie

Smażyć na średnim ogniu na delikatnie natłuszczonej patelni (lub bez tłuszczu, na patelni z powłoką non stick) ok. 2 minuty z każdej strony. Ja podałam je z malinami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.