Śniadania na słodko

Placki bananowe jak chlebek bananowy

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witajcie w sobotę! Dziś przybywam z pomysłem na niedzielne śniadanie, którym oczarujecie Waszą rodzinkę! Zaproszę Was na placki bananowe, które smakują jak chlebek bananowy, a zabierają zdecydowanie mniej czasu! No dobra, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wiem, że niektórzy nie jedzą śniadań, bo rankiem nie mają apetytu. I ja to rozumiem. Sama o 7 rano nie zjem jajecznicy na bekonie. Ale jeżeli do 9 rano, nie zjem czegoś odżywczego, to cały dzień chodzę zmęczona i rozdrażniona.

Lubię słodkie śniadania. Nie, nie dodaję do moich dań cukru, one są słodkie dzięki owocom, czy dzięki zdrowemu miodkowi, który jem przez cały rok. Dzisiejsze placki są zarówno słodkie, ale i bardzo zdrowe i odżywcze. Gorzka czekolada, orzechy, banany- to wszystko daje nam od samego rana porcję najlepszej energii. Dziś mam naprawdę dużo zadań, jutro czeka nas wyjazd. Muszę więc dziś ogarnąć dom, trzy prania, i zrobić powidła śliwkowe. Potrzebowałam pysznego śniadanka i placki bananowe spisały się po prostu rewelacyjnie.

Ja podałam je z malinami, które w moim ogrodzie, rosną jak na drożdżach. Polecam byście serwowali je właśnie z owocami, albo z jogurtem naturalnym. Sięgnijcie po to śniadanko i cieszcie się rodzinną niedzielą!

Do napisania i kolejnego, pysznego przepisu!

Share

rb_lena
przygotowanie
5
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
15

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 2 mocno dojrzałe banany

  • 1 jajko

  • maślanka lub kefir 1/2

  • mąka pszenna [1/2 szklanki]

  • soda oczyszczona [1/2 łyżeczki]

  • cynamon [1/2 łyżeczki]

  • gorzka czekolada -8 kostek

  • orzechy włoskie 1 mała garść

Przepis krok po kroku

1

Placki

Banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać jajko, mąkę, maślankę, cynamon, sodę, posiekaną czekoladę i orzechy. Masę wymieszać szybko, do połączenia składników.
2

Smażenie i serwowanie

Smażyć na średnim ogniu na delikatnie natłuszczonej patelni (lub bez tłuszczu, na patelni z powłoką non stick) ok. 2 minuty z każdej strony. Ja podałam je z malinami.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.