Obiady

Burgery z warzywniaka

1 Min. czytania

Kto  nie lubi mielonego? Złocisty, typowy obiad podawany przez mamę. Ja uwielbiam, ale lubię też zmieniać klasyczne smaki, stąd mój mielony dostał solidne wsparcie w postaci różnych warzyw. W efekcie wyszedł bardzo soczysty i pełen smaku burger. Podałam go z rosti, czyli plackami ziemniaczanymi rodem ze Szwajcarii, do tego sałatka z ogórka i pomidora i sos jogurtowy. Pyszna sprawa.
Składniki:
 Zmielona pierś z kurczaka- 500 gram
Mała cukinia
Pół puszki kukurydzy
Połowa papryki
Pół pęczku szczypiorku
Dwie garści pietruszki
3 ząbki czosnku
1 jajko
Bułka tarta
Nasiona kolendry
Chili
Słodka papryka
Sól, pieprz
Olej
Sos:
Jogurt grecki 250 gr.
Po łyżeczce soku i skórki z cytryny
Ząbek czosnku
Sól
Sałatka:
3 pomidory
2 ogórki
Pietruszka
Pieprz
Rosti:
Kilogram kartofli
Czosnek granulowany
Dymka
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Zaczynamy pracę od przygotowania sosu. Do jogurtu dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, skórkę i sok z cytryny oraz sól. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki.
Następnie zabieramy się za kotlety. Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy do mięsa. Kroimy w kostkę paprykę i dodajemy razem z odsączoną kukurydzą. Do masy dodajemy następnie posiekany szczypiorek i pietruszkę, jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 2-3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, następnie dopiekamy je w piekarniku około 10 minut.
Rosti- uwielbiam je. Są dużo bardziej chrupiące niż tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, a także przyprawy. Odsączamy z nadmiaru wody. Smażymy płaskie placuszki, najprościej usmażyć je wielkości całej patelni, a potem przy przewróceniu na drugą stronę pomóc sobie talerzem.
Przed podaniem przygotować sałatkę-pokroić pomidory i ogórki, doprawić pietruszką i pieprzem.
I obiad gotowy.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.