Przepis na to ciasto podsunął mi brat, zrobił przy tym słynną słodką minkę i musiałam je zrobić. Co prawda w oryginalnym przepisie znalazły się jagody, ale jako żywo stoję w czerwcu nie znajdę świeżych jagód zamieniłam je na morele. Nie mam porównania z wersją oryginalną, ale morele pasują idealnie. Ciasto jest pyszne, wilgotne, ciężkie i mocno bananowe.Dzięki maślance jest zupełnie inne, lekko kwaskowate, świeże w smaku. Idealne na leniwe, słoneczne popołudnie.
Składniki:
2 banany
6 moreli
Pół kostki masła
1/3 szklanki cukru
Maślanka -pół szklanki
2 jajka
Mąka pszenna -350 gram
2 łyżki kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Bułka tarta
Przypuszczam, że z borówkami byłby 100 razy lepszy.
O nie, z morelami był pyszny 🙂 Ale z jagodami jak będzie sezon i tak spróbuję 🙂
AKurat jak postanowiłam o diecie?!
No, ale to nie należy do super niezdrowych wypieków, więc następnym będzie właśnie TO 🙂
O nie, niezdrowe to nie jest na pewno-wręcz przeciwnie, a jak da się mąkę razową…. Mocno owocowe 🙂