Obiady

Stripsy i paprykowe łódeczki

1 Min. czytania

Zawsze kiedy nie mam pomysłu na obiad sięgam po pierś z kurczaka. Sama nie wiem czemu? Może dlatego,że szybko się ją robi i daje nieograniczone możliwości kombinacji? Tego dnia naszła mnie ochota na danie jak fast foodu. Zamieniłam więc swoją kuchnię w taśmę produkcyjną jak z sieciowej restauracji. Efekt zachwycił wszystkich. Delikatne mięso ukryte w fantastycznie chrupiącej panierce, a do tego ziemniaczane łódeczki o mocno paprykowym smaku. Czy może być coś lepszego?

Składniki:
Ziemniaczane łódeczki :
0,5 kilograma ziemniaków
Po łyżeczce wędzonej papryki i słodkiej papryki oraz czosnku
Sól
Pieprz ziołowy
3 łyżki oleju
Ziemniaczki kroję na ćwiartki, a większe sztuki na ósemki. Myję, i przekładam do garnka. Posypuję przyprawami, dodaję olej. Całość dokładnie mieszam, aby marynata przykryła ziemniaczki. Następnie wykładam całość na blachę do pieczenia. Dobrze jest dać im postać jakiś czas w spokoju, dzięki temu przejdą aromatem przypraw. Piekę je około 40 -50 minut. Ja w połowie pieczenia dodatkowo dodałam mieszankę warzyw dla wzbogacenia dania.
Stripsy:
Pierś z kurczaka- podwójna, na 5 osób użyłam sporej, ważącej 80 dg
1/3 szklanki mleka
1 jajko
4- 5  łyżek mąki pszennej
Po 2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Jak przygotować stripsy? Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go w paski. Nacieramy obiema paprykami, solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę  i przyprawy. Ciasto ma mieć konsystencję troszkę gęstszego ciasta na naleśniki. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po 20 minutach wyjmujemy i przez kolejne 20 minut zostawiamy by z powrotem nabrały temperatury pokojowej.
Przed smażeniem rozgrzewany olej, a stripsy panierujemy w mące. Smażymy aż osiągną piękny złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i łódeczkami z ziemniaków.

1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.