Desery

Chałwowo-kokosowe Tiramisu

2 Min. czytania
Parę dni temu moja mama pokazała mi przepis na chałwowe Tiramisu. Nie pokazała bez przyczyny, zażyczyła sobie bowiem tego przysmaku na deser na Dzień kobiet. Że proste, że bez pieczenia, że tylko chwila i będzie pysznie. No ok, ale ja klasycznego Tiramisu nie lubię. Odpadała więc u mnie masa z jajek i mascarpone. Ale wyzwanie podjęłam i przygotowałam swoją wersję tego deseru. Moja kreatywność podpowiedziała mi by wykorzystać śmietankę kokosową, która w połączeniu z serkiem mascarpone będzie bazą kremu. Do tego oczywiście chałwa. Wyszło ciasto, którego smaku sama byłam ciekawa! Śmietana kokosowa to moje ostatnie odkrycie, po prostu zakochałam się w tym smaku. Jest lekki, delikatny, leciutko kokosowy, ma cudowną konsystencję. Zawsze w lodówce mam już puszki mleka i śmietankę, bo nigdy nie wiadomo, kiedy mnie najdzie chęć na kremową pyszność. Trochę się bałam, że dodatek chałwy sprawi, że całość będzie mdła i mocno słodka, ale obawy okazały się płonne, ciasto jest zaskakująco delikatne w smaku i na pewno nie jest mdłe i zbyt słodkie. Przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans, to duży plus. Minus? Czas oczekiwania. Niestety, moje Tiramisu swoje w lodówce musi odstać. No chyba. że nie macie ani grama silnej woli, wtedy możecie jeść od razu, ale mam dla Was trik. Przygotujcie ciasto wieczorem, już po myciu zębów. Na przykład w piątek, albo w sobotę. Rankiem będziecie mieli pyszny deser. Nie mówię oczywiście, żeby go zajadać zamiast śniadania. To już Wasz wybór. Ważna uwaga, mimo leżakowania w lodówce Tiramisu ma bardzo kremową konsystencję. Jeżeli planujecie podać ten deser przy ważnej okazji, polecam od razu przygotować go w osobnych pucharkach. Jeżeli będziecie jeść rodzinnie, to spokojnie, nakładajcie go łyżką z dużej blachy i cieszcie pysznym deserem.

Składniki:
2 puszki śmietanki kokosowej
1 opakowanie serka Mascarpone
200 gramów chałwy
1,5 paczki podłużnych biszkoptów
2 łyżki tartej gorzkiej czekolady
Ekstrakt waniliowy

Ze śmietanki kokosowej odlewam wodę, przekładam ją do dużej miski i ubijam mikserem około 5 minut – ma stać się puszysta. Następnie dodaję mascarpone i pokruszoną chałwę , ubijam masę przez minutę. Odstawiam do lodówki.
Ciepłą wodę łączę z ekstraktem waniliowym, biszkopty zanurzam w wodzie i układam na blaszce do pieczenia, którą wyłożyłam papierem. Na warstwę biszkoptów wykładam połowę porcji kremu, na to znów biszkopty i resztę kremu. Wierzch posypuję czekoladą. Deser chłodzę, najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.