Obiady

Chińczyk z brukselką

2 Min. czytania

Wczorajszy dzień miał być inny. Dzisiejszy zresztą też. No cóż, człowiek planuje, a Bozia te plany weryfikuje. W czwartek obudził mnie paskudny ból gardła i brzucha. Po chwili doszła gorączka i wiedziałam co to znaczy, przecież tak zaczyna się u mnie angina! I się zaczęła. Antybiotyk bardzo szybko popsuł mi żołądek, więc ostatnie dwa dni były dla mnie koszmarne. Dopiero dziś wstałam z nastawieniem – chyba jednak będę żyć! Oczywiście wieczorne „dynia party” odwołane. Zamiast tego będę leżeć pod kocykiem, popijać ciepłą herbatkę z sokiem malinowym, przekąszać biszkopty i może w końcu poczytam jakąś książkę? Długi weekend spędzę w domowym zaciszu. Dobrze chociaż, że wróciła mi chęć do jedzenia i apetyt na coś więcej niż jałowy kisiel. Co prawda dziś na obiad jem mięso z indyka gotowane na parze, z marchewką, ale mam dla Was przepis, który przygotowałam w zeszły weekend. Przed Wami super miks, chińczyk z brukselką. Mój mąż miał ochotę na coś o nieco azjatyckim smaku. Dlatego też przygotowałam kurczaka w sosie Teryiaki, a ciekawym dodatkiem jest podsmażona brukselka. To naprawdę smakowity miks. Musicie spróbować podsmażonej brukselki, smakuje zupełnie inaczej niż ta dobrze znana z dzieciństwa, gotowana, najczęściej w zupie. Spróbujcie koniecznie. A ja wracam do łóżeczka!

Składniki na 4 porcje:

400 gramów filetu z piersi kurczaka

3 ząbki czosnku

5 cm kawałek imbiru

20 brukselek

6 łyżek sosu sojowego

2 łyżki miodu

Szczypta chilli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Świeżo mielony pieprz

200 gramów makaronu ( u mnie spaghetti)

Brukselkę opłukuję pod ciepłą wodę, obieram wierzchnie warstwy liści, kroję na połówki. Gotuję na parze przez 7 minut. 

Mięso kroję w paski, posypuję solą i pieprzem. Rozgrzewam oliwę -jedną łyżkę i podsmażam przez 5 minut, często mieszając. 

Szykuję sos. W garnuszku łączę zmiażdżony czosnek, i imbir – najlepiej przecisnąć oba składniki przez praskę. Dodaję miód, sos sojowy, chilli i 7 łyżek wody. Podgrzewam, ale nie doprowadzam do zagotowania.  W jednej łyżce wody rozprowadzam mąkę, dodaję do sosu, dokładnie mieszam, sosem polewam mięso na patelni, zmniejszam moc palnika i podgrzewam przez 7 minut. 

W tym samym czasie rozgrzewam oliwę na  drugiej patelni. Wrzucam połówki brukselki i podsmażam przez 5 minut. 

Do miseczek przekładam makaron, dodaję mięso z sosem i brukselkę. Podaję od razu. 

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

2 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

23 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.