Desery

Ciasto z rabarbarem, kruszonką i białą czekoladą

1 Min. czytania

Rabarbar. Jako posiadaczka rabarbarowego bloga w sezonie wiosennym, nie mogę nie podzielić się przepisem na rabarbarowe ciacho. Tym razem to ciasto wyjątkowo delikatne, o pysznej kombinacji słodkiej białej czekolady i kwaśnego rabarbaru. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Jest bardzo weekendowe, czas przy nim wolno płynie, cudownie czyta się z jego dodatkiem książki i relaksuje przy herbacie z owocami mango. Po takim szalonym tygodniu, takie rozkoszne ciasto było mi po prostu potrzebne. Zróbcie je koniecznie, to ciasto to czysta przyjemność i kwintesencja wiosennej radości. Wam zostawiam przepis,a  sama wracam do ciasta i książki!

Składniki:
150 gramów masła
1/3 szklanki cukru
250 gramów serka homogenizowanego śmietankowego
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
80 gramów białej czekolady
4 łyżki mleka
2 laski rabarbaru
1 paczka cukru z wanilią
1 łyżka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Kruszonka:
50 gramów masła
6 łyżek cukru
Pół szklanki mąki pszennej
Lukier:
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka wody
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Rozgrzewam piekarnik do 185 stopni. 
Roztapiam czekoladę razem z mlekiem, studzę. 
Rabarbar myję, obieram , kroję na kawałki, posypuję cukrem waniliowym. 
Masło ucieram z cukrem na jasny krem. pojedynczo dodaję jajka. Ucieram aż wszystkie składniki idealnie się połączą, dodaję serek, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dalej ucieram. Na samym końcu dodaję roztopioną czekoladę. 
Z podanych składników szykuję kruszonkę. 
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką, wylewam ciasto. Na wierzchu układam kawałki rabarbaru, oraz kruszonkę. Ciasto piekę 55 minut. Po wystudzeniu polewam lukrem pomarańczowym.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.