Kto z nas nie lubi chrupiącej ryby? Ryby w pysznej panierce? Chyba każdy. Do tego frytki, i można oszaleć ze szczęścia.Ja bardzo lubię zestawienie. Przyznaję, że chociaż lubię ryby w panierce, to ich smażenie zawsze było dla mnie swoistym wyzwaniem. Panierka odpadała od ryby i jadłam ją osobno, a rybę osobno. No cóż, postanowiłam dostosować się do swoich możliwości i zrobić chrupiącą rybę na miarę swoich możliwości. Nie jestem niestety moim wujkiem Januszem. Wujek Janusz miał stawy rybne i hodował pstrągi. I w swojej smażalni potrafił z ryby zrobić cudowne danie! Jego pstrąg w magiczny sposób nie miał ości, za to świeży smak ryby uzupełniała niezwykle chrupiąca panierka. Wujek robił najlepsze ryby pod słońcem! Ja chcąc zjeść chrupiącą rybkę,zrobiłam dorsza z pyszną chrupiącą, ziołową kruszonką. Spróbujcie i Wy! Wystarczy mieć rybę, pasuje tutaj każdy rodzaj ryby, a resztę składników z pewnością macie w w kuchennych szafkach.
Składniki:
4 polędwiczki z dorsza ( świeże, bądź mrożone)
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
Łyżka suszonej pietruszki i koperku
Połówka cytryny
Świeżo mielony pieprz
Świeżo mielona sól himalajska
Polędwiczki myję ( mrożone wcześniej rozmrażam).
Ścieram skórkę z cytryny, rybę nacieram solą i pieprzem, oraz posypuję skórką z cytryny.
Topię 2 łyżki masła, dodaję zioła i bułkę tartą, mieszam. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku polędwiczki równomiernie rozkładam po łyżce kruszonki. Resztę masło drobno siekam i posypuję kruszonkę. Rybę zapiekam 25 minut w 185 stopniach.
Podaję na gorąco, najlepiej smakuje z frytkami i sałatą.
Topię 2 łyżki masła, dodaję zioła i bułkę tartą, mieszam. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku polędwiczki równomiernie rozkładam po łyżce kruszonki. Resztę masło drobno siekam i posypuję kruszonkę. Rybę zapiekam 25 minut w 185 stopniach.
Podaję na gorąco, najlepiej smakuje z frytkami i sałatą.
Wakacyjne danie – kojarzy mi sie z pobytem nad morzem. Koniecznie muszę przygotować!
Podoba mi się, że ryba jest zapiekana a nie smazona 🙂 Uwielbiam ryby w kazdej postaci a dorsz to moja ulubiona ryba 🙂
🙂
moja tak samo!
Ciekawy pomysł na rybę 🙂
🙂
Pycha!☺
Uwielbiam dorsza 🙂
Znam ten sposób i bardzo lubię 🙂
Pyszny dorsz!
Bradzo lubię taką rybkę w kruszonce.
🙂
🙂
🙂
🙂
Bardzo lubię ryby :)ten dorsz na pewno musi być pyszny 🙂
Narobiłaś mi wielkiego smaka 😀 Chętnie wypróbuję przepis 😀
Pozdrawiam!
danie jak z restauracji:D
ojj zjadłabym takie pyszne danie
Lubię rybkę 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego dorsza.
🙂
🙂
🙂
🙂
polecam więc!
🙂
Jak ja lubię tak przyrządzoną rybkę <3
🙂
Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam taką rybkę. Cudownie i smakowice wygląda Twój obiadek 🙂
😉
smacznego dnia:D
Wow! Pięknie wygląda i na pewno tak smakuje! 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
Jelonkowa
🙂
Great post, Thanks for sharing, x
Dawno już nie jadłam dorsza, ale bardzo lubię tę rybę 🙂
Jest naprawdę pyszny! Chyba najlepsze wydanie ryby. Przepis podpowiedziała nam córka.
Pozdrawiamy:)
😉
;0
Obiad idealny 🙂
🙂
pyszna rybka 😉