Ciasta

Czekoladowiec z suszonymi śliwkami

1 Min. czytania
Już jutro Dzień Matki. Piękne święto, naszych kochanych mam. Wiadomo, w taki dzień pędzimy do niej z kwiatami, upominkami, uściskami i oczywiście dobrym ciastem. Ja proponuję pyszne czekoladę ciasto z suszonymi śliwkami. Ciasto jest bardzo czekoladowe i bardzo pyszne. Puchate, apetyczne, i bardzo proste do przygotowania. Smakuje nieco jak słynne śliwki w czekoladzie, jest to więc efektowna forma bombonierki! Myślę,że to ciasto posmakuje każdej mamie i każdemu dziecku swojej mamy. Generalnie połączenie gorzkiej i białej czekolady,z dodatkiem śliwek nie może nie smakować. Kto się skusi na kawałek ciacha?
Składniki:
4 duże jajka
350 gramów mąki pszennej
100 ml oleju rzepakowego
50 gramów startej na tarce gorzkiej czekolady
4 łyżki gorzkiego kakao
80 gramów cukru
100 ml mleka
Ekstrakt waniliowy
100 gramów suszonych śliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
50 gramów białej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki
Kilka suszonych śliwek
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy

Suszone śliwki kroję na paseczki. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, bez termoobiegu.
Ubijam mikserem jajka z cukrem na jasny krem, dodaję wanilię i olej, dalej miksuję. Do miski z masą jajeczną, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszam. Na sam koniec dodaję startą gorzką czekoladę oraz śliwki. Delikatnie mieszam.
Formę smaruję masłem, posypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Piekę 45 minut do suchego patyczka, studzę.
Czekoladę roztapiam razem ze śmietanką, polewam ciasto, dekoruję kawałkami suszonych śliwek.

1513 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.