Obiady

Cukinia faszerowana. Mięso, seler, ser.

1 Min. czytania
Na naszej działce rosła armia kabaczków. I mniej więcej o tej porze roku co 3 dzień na obiad był kabaczek faszerowany mięsem mielonym. Nie dziwić więc powinno to, że nie mogłam patrzeć na takie połączenie. Warzywa i mięso? A fuj. Kiedy kabaczka zamieniłam na cukinię, okazało się, że mogę z powrotem jeść ten miks. Parę dni temu wróciłam do domu i zastałam 3 duże cukinie i karteczkę- zrób coś na obiad. Placki z cukinii były całkiem niedawno, poza tym brakowało mi nastroju na godzinne smażenie placków. Postanowiłam przygotować cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Danie dość banalne i ograne. Tym razem do mięsa dodałam seler naciowy. Niby nic, a jednak zupełnie zmieniło to smak dania. Po 20 minutach cukinie były w piekarniku, zostało tylko przygotowanie ryżu i spokojne czekanie aż ser apetycznie się zapiecze. Zapachy kusiły, ale dałam  radę. Dotrwałam. Ta wersja zapiekanej cukinii smakowała wszystkim. Komplementy płynęły niczym rozpędzona rzeka. Kluczem jest mocne doprawienie mięsa i wyjęcie dania w odpowiednim momencie. Za długie pieczenie sprawi, że mięso będzie suche. Niecierpliwość zaś sprawi, że cukinia będzie twarda i niesmaczna. Ale w gruncie rzeczy to naprawdę prosty i pyszny przepis. Spróbujcie.

Składniki:
3 cukinie
70 dg mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
4 laski selera naciowego
1 mała cebulka
2 duże ząbki czosnku
100 ml domowego bulionu
1 kulka mozzarelli
2 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek

Do podania ryż i koperek

Siekam czosnek i cebulkę, podsmażam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 2 laski selera obieram jak rabarbar, wrzucam na patelnię, podsmażam 2 minuty. Dodaję mięso mielone i wszystkie przyprawy, smażę 8-10 minut.
Kroję w plasterki pozostałe laski selera, dodaję na patelnię, zalewam całość bulionem i duszę kilka minut. Odstawiam z kuchenki.
W międzyczasie myję cukinie, kroję je wzdłuż na pół, wydrążam środki, napełniam mięsnym farszem. Mozzarellę rozrywam w rękach, układam na cukinii, piekę danie przez 30 minut w 185 stopniach.
Podaję z ryżem i obficie posypuję koperkiem.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

35 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.