Ciasta

Cynamonowe ciasteczka do herbaty

1 Min. czytania
Jakiś czas temu wyszłam z domu wczesnym rankiem. Naprawdę wczesnym. I wiecie co? Poczułam jesień w powietrzu. Było mokro, wilgotno, na chodniku tańczyły brązowe liście. Chłód, i szarość. I poczułam się źle. Naprawdę źle. Im jestem starsza tym lepiej czuję się w upalne dni. Owszem, siedzenie 8 godzin  w biurze, kiedy na zewnątrz jest z 35 stopni i nie ma klimatyzacji, to nie jest to co kocham, ale zdecydowanie lepiej mi się żyje w takie dni. A nie w te szare i jesienne chwile, gdy co prawda można odetchnąć od upału, ale mżawka i wiatr odbierają mi radość życia. Zdecydowanie jestem z tych cieplolubnych. Choć nie ukrywam, idea wieczoru z książką, pod kocem z kubkiem dobrej herbaty, przyjemną muzyką i ciasteczkami, jest mi bliższa niż nocne szaleństwa na plaży. Jako, że poczułam tę jesienną aurę, i ogarnęła mnie ochota na spokojny, niemal jesienny wieczór w domu, to przygotowałam te oto ciasteczka. Cynamonowe, z dużą ilością gorzkiej czekolady. Wyjątkowo proste, nie trzeba niczego wałkować, wycinać i brudzić. Wystarczy jedna miska i łyżka. Kwadrans, tyle wystarczy by cieszyć się ciastkami. I to jest czas, po jakim od wyjęcia masła z lodówki, do wyjęcia ciastek z piekarnika, możemy delektować się tym jesiennym aromatem. Ciasteczka są cudownie kruche, wyraźnie cynamonowe, od razu poprawiają nastrój. Musicie je sobie przygotować. Od razu z podwójnej porcji!

Składniki:
120 gramów masła
1 duże jajko
4 łyżki brązowego cukru
200 gramów mąki
60 gramów gorzkiej czekolady
1 czubata  łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy

W misce ucieram masło z wanilią, jajkiem, cynamonem i cukrem. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, masa powinna być dość gęsta.
Siekam czekoladę, dodaję do miski, delikatne mieszam składniki.
Na blachę, wyłożoną  papierem do pieczenia wykładam łyżką ( polecam łyżkę do lodów) ciastka, spłaszczam je i piekę 10 minut w 190 stopniach.

Moje rady: Ciasteczka możecie polukrować cynamonowym lukrem.

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.