Desery

Serniczek w winnej galaretce z piernikiem

2 Min. czytania
Pamiętam jak to było. Dokładnie pamiętam. Był chyba maj, wieczór, chwila przed pójściem spać. Mama powiedziała, że na pewno będziemy miały brata i mamy zdecydować czy będzie Michałem czy Mikołajem? Mówiąc szczerze, było mi obojętne, czy będzie Michał, czy Mikołaj. W ogóle obojętne mi było czy będzie brat czy siostra. Nie robiło to dla mnie żadnej różnicy. Poszłam do kuchni, gdzie tata kończył sprzątanie po kolacji i powiedziałam, że może być Michał. I tak zostało. Dopiero jak się urodził, to doszłam do smutnego wniosku, że dziecko jest prawdziwe. Że płacze, i zajmuje 90 % uwagi rodziców. Byłam zbuntowaną 6 latką. Do tej pory to ja byłam najmłodsza, najmniejsza i najsłodsza. A teraz stałam się środkowym dzieckiem. Generalnie nie polubiłam brata tak od razu. Ale pamiętam, jak pierwszy raz się uśmiechnął i wtedy uznałam, że jest nawet fajnym gościem. I tak sobie płynął czas, a brat dorósł. Sama nie wiem jak to zleciało? Zawsze był ” Mały” i „Młody”, teraz to pilny student medycyny w okularach, kitlu i ze stetoskopem na szyi. Za całkiem niedługo pan doktor. Jakoś ciężko mi się z tym pogodzić. Ale i cieszę się, że dobrze go z siostrą wychowałyśmy. Razem chodzimy na koncerty, czytamy te same książki, a mój brat to najlepszy stylista na świecie. Niczego nie kupię bez jego akceptacji! Choć czasem mierzi mnie jego absurdalny i cyniczny dowcip, ale nie ma się czemu dziwić, uczył się od mistrza, czyli mnie. Ale do rzeczy, brat miał urodziny. W środku tygodnia. W pracy zamęt, nie było czasu na pieczenie ciasta. Przygotowałam więc jego ulubiony sernik, ale w zupełnie innej wersji. Sernik utopiony w malinowej galaretce na czerwonym winie. Z wyraźnym smakiem pysznego piernika. To nie mogło nie smakować!

Składniki:
300 gramów kremowego serka ( u mnie Philadelphia)
150 gramów serka Mascarpone
2 łyżki miodu
Łyżka ekstraktu waniliowego
200 gramów malin
1 czubata łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
200 ml czerwonego wina
Pół opakowania malinowej galaretki
Kilkanaście pierniczków – Całuski z nadzieniem wiśniowym Kopernika

Zaczynam od przygotowania serniczka. Łączę serki z miodem i wanilią na gładki krem, wstawiam do lodówki na minimum kwadrans.
Maliny płuczę i przekładam do garnuszka, zasypuję cukrem i przyprawami. Zalewam winem, gotuję owoce około 6-7 minut, aż zaczną się rozpadać. Do masy dodaję galaretkę i bardzo dokładnie mieszam całość. Gorącymi malinami z winem napełniam szklanki, odstawiam na 10 minut. Do sosu wkładam po 3 łyżki serniczka, deser odstawiam na pół godziny do lodówki.
Przed podaniem posypuję całość pokruszonymi pierniczkami.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.