Obiady

Cytryna, pieprz i indyk

1 Min. czytania
Nie jestem za dobra w powrotach do domu. Przez parę dni chodziłam rozkojarzona,z w głową w chmurach. Moja majówka była tak intensywna, że potrzebowałam kolejnego tygodnia na regenerację.  Jednak kilometry spacerów to za dużo jak na moją biurową kondycję. Nie miałam za dużo sił na wymyślne gotowanie, ot po prostu mi się nie chciało wysilać. Kiedy kupowałam piękny filet z indyka, nie miałam pomysłu cóż by z niego zrobić. Nie miałam też ochoty na dalsze zakupy, postanowiłam przyrządzić mięso z tym co mam w lodówce. W oko wpadła mi cytryna, za oknem świeciło piękne słońce i wymyśliłam sobie słonecznego indyka. Lekka i aromatyczna marynata nadała mięsu bardzo wiosennego smaku. Chrupiąca kukurydziana panierka, była świetnym dodatkiem do delikatnego mięsa. Co by za bardzo się nie przemęczać obiad podałam z frytkami. Do tego domowa surówka i w parę chwil przepyszny obiad gotowy. 
Składniki:
Filet z indyka
Cytryna
Oliwa-2 łyżki
Świeżo mielony pieprz
Sól morska
Mąka kukurydziana-4 łyżki
Jajko
Mleko-łyżka
Pieprz cytrynowy
Masło klarowane- 2 łyżki
Filet myję, osuszam, kroję na kotlety. Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok, łączę je z oliwą,świeżo mielonym pieprzem i solą morską. Marynata nacieram mięso, zostawiam w chłodnym miejscu na 15-20 minut.
Jajko ubijam z mlekiem, dodaję pół łyżeczki cytrynowego pieprzu. Kotlety panieruję w jajku,a  następnie w mące kukurydzianej. Podsmażam je na złoto na maśle klarowanym, po 2 minuty z każdej strony,a  następnie podpiekam przez 5-7 minut w piekarniku.
Ja podałam cytrynowe kotlety z frytkami i surówką z selera. 

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.