Obiady

Czeskie knedliki

1 Min. czytania

Co zrobić z czerstwymi bułkami? Knedliki! To pyszny dodatek do obiadu.  W sam raz do gulaszu czy grzybowego sosu. Knedliki robi się szybko, są niekłopotliwe i smakują wybornie. I są w modnym duchu zero waste. Wykorzystujemy czerstwe pieczywo, składniki najczęściej mamy w kuchni, trochę taka kryzowa, ale i pyszna kuchnia. Gdyby nie czas oczekiwania na wyrośnięcie knedli, byłoby to też szybkie danie. Ale wolny czas, czy też czas oczekiwania na wyrośnięcie knedelków, możecie poświęcić na czytanie książek, albo zrobienie maseczki. Trzeba o siebie dbać, nie tylko od wewnątrz, ale i od zewnątrz. Musimy sprawiać sobie drobne przyjemności, w tym całym chaosie!

Składniki:
2 duże czerstwe kajzerki
25 gramów świeżych drożdży
Łyżeczka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
Szklanka mąki
Sól do smaku

Szykuję rozczyn. Drożdże ucieram z cukrem, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Odstawiam na kwadrans w ciepłe miejsce. 

Bułki kroję w drobną kostkę, przekładam je do dużej miski. Dodaję do niej też resztę mleka, mąkę, jako i sól. Dodaję rozczyn. Zagniatam ciasto, przykrywam ściereczką zostawiam na 45 minut w ciepłe miejsce. 
Gotuję duży garnek wody, solę. Z ciasta odrywam po kawałku, formuję knedle, wrzucam do wrzątku., gotuję około 20 minut.Gotowe knedle podaję z duszonymi pieczarkami.
1507 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

26 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.