Ciasta

Drożdżówka z brzoskwiniami i kokosem

1 Min. czytania
Ach to drożdżowe ciacho! Ja je po prostu uwielbiam miłością niemal bezgraniczną. Tym razem postanowiłam upiec niby tradycyjną drożdżówkę, ale z mniej tradycyjnym dodatkiem. Padło na brzoskwinie, które obtoczyłam  w kokosowych wiórkach. Wyszło nieco egzotycznie, po prostu przepysznie! Soczyste brzoskwinie i kuszący kokos. Do tego masa kruszonki. Lekkie i puszyste ciasto, i od razu świat staje się piękniejszy.  I ten fantastyczny smak wakacji! Ciasto jest puchate i mięciutkie, do tego niekłopotliwe w wykonaniu. Powiedziałabym nawet, że dość leniwe, jak na ciasto drożdżowe oczywiście. I bardzo owocowe. Kokos i brzoskwinie wprowadzają wakacyjny nastrój. Bardzo wakacyjny. Myślę, że  w tych coraz trudniejszych czasach, chwila słodkiego zapomnienia, każdemu się przysluży!

Składniki:

25 gramów świeżych drożdży
2 jajka
150 gramów masła
1/2 szklanki cukru
200 ml mleka
Puszka brzoskwiń
1/3 szklanki wiórków kokosowych
Kruszonka:
80 gramów masła
50 gramów cukru
4 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
Cukier puder

Zaczynam od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieram z łyżką mąki, dwoma łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstawiam na kwadrans. 
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję cukier i mleko. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaję mleczny płyn, wbijam jajka i dodaję drożdżowy zaczyn. Zagniatam gładkie ciasto, odstawiam je na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie znów zagniatam ciasto. 
Blachę do pieczenia wykładam papierem, dokładnie przekładam ciasto. Na wierzchu układam połówki brzoskwiń, w środku po pestce kładę kokosowe wiórki. Odstawiam na pół godziny. 
W międzyczasie z podanych składników robię luźną kruszonkę, posypuję nią ciasto. 
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, placek piekę 45 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem. 

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.