Ciasta

Piegusek ze śliwkami

1 Min. czytania
Czas  na wypiek ze śliwkami. Ale nie taki zwykły, to będzie piegusek ze śliwkami. Mak i śliwki, do tego proste ucierane ciasto. Całość jest lekka, delikatna i bardzo smaczna. I robi się naprawdę szybko. Ot, taki codzienny, smakowity placek. Po sezonie śmiało użyjcie mrożonych owoców.Połączenie maku i śliwek, z lekkim ucieranym ciastem, jest naprawdę smakowitym pomysłem. Ciasto jest miękkie, wilgotne i wyjątkowo aromatyczne . Bardzo je polubiłam. I wam polecam. W sam raz na ciasto, które można upiec w środku tygodnia. Zupełnie niekłopotliwe, dla niezapowiedzianych gości, na plotki z przyjaciółką, albo rodzinne popołudnie. To kto dziś piecze?

Składniki:

3 jajka

100 gramów cukru

80 ml oleju

200 ml mleka
2 szklanki  mąki pszennej
5 łyżek suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
8-10 śliwek

Dodatkowo:

Cukier puder




Jajka ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Dodaję mleko i olej, ucieram.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję mak i łączę z płynnymi składnikami.
Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto.
Śliwki myję, kroję na połówki, układam na cieście skórką do dołu. Placek piekę 45 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję placek cukrem pudrem.

1469 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.