Obiady

Czosnkowe mielone

1 Min. czytania
Tradycyjne kotlety mielone,szybkie, tanie, sycące i bardzo domowe. Taki obiad pewnie wielu kojarzy z dzieciństwem. Przyznaję, bardzo lubię kotlety mielone. I cieszę się kiedy je szykuję. Mielone to fajne danie kiedy nie wiemy co przygotować na obiad, zawsze będą smakować. A,że robi się je szybko są wspaniałe w te dni kiedy nie chce się nam zbyt długo szykować obiadu.Moje kotleciki są mocno czosnkowe, idealne na jesień.
 Dziś zdecydowanie miałam taki dzień. Przesadziłam z porannym spacerem do pracy, nie planowałam go. Po prostu wsiadłam do złego autobusu. W pracy ledwo zdążyłam przygotować wszystkie oferty. A po pracy byłam bardziej zakręcona niż przed. Jak nigdy potrzebuję spokojnego wieczoru. Na szczęście jutro sobota. Mam nadzieję,że się odkręcę i znajdę równowagę.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny piątek
Składniki:
600 dg mięsa z łopatki 
1 cebulka
4 duże ząbki czosnku
1 jajko
Czubata łyżka bułki tartej plus łyżka
Sól
Pieprz
Duża szczypta majeranku
Olej do smażenia- łyżka
Masło-łyżka



Mięso myję i mielę. Można użyć gotowego mielonego,ale najlepiej by mięso było zmielone w sklepie bezpośrednio przed zakupem.
Czosnek i cebulkę siekam, lekko podsmażam na maśle, dodaję majeranek. Mięso łączę z jajkiem, cebulką, bułką tartą i przyprawami. Wyrabiam dokładnie. 
Formuję wilgotnymi dłońmi kotlety, obtaczam delikatnie w bułce tartej.
Rozgrzewam niewielką ilość oleju, kotlety smażę na małym ogniu na rumiano z dwóch stron-około 10-12 minut. 
Podaję z ziemniakami z wody i ulubionymi surówkami.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

33 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.