Ciasta

Aksamitny sernik cytrynowy

1 Min. czytania
Nie wyobrażam sobie już chyba miesiąca bez sernika. To ciasto zawsze będzie w mojej trójce najlepszych ciast pod słońcem. Kiedyś robiłam tylko jeden rodzaj, i tylko dwa razy do roku. Jak łatwo zgadnąć, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Robiłam wtedy sernik bez spodu, bardzo solidny w swojej sernikowości, dostojny i przepyszny. Ale postanowiłam częściej zapraszać sernik na swój stół. I zaczęłam eksperymentować. Robiłam sernik z mango, z zieloną herbatą, sernik kawowy, albo genialny sernik z przyprawami i ganache. Teraz przyszedł czas na niezwykle kremowy i delikatny sernik cytrynowy. Co tu dużo mówić, po prostu jest wspaniały. Wyraźnie cytrynowy, idealnie kremowy. Słodki, ale dzięki cytrynie orzeźwiający i zaskakująco lekki w smaku. Do tego jest naprawdę prosty w przygotowaniu, wystarczy odrobina chęci i składniki najwyższej jakości. Niezmiennie uważam,że wiejski twaróg jest najlepszy do sernika. Warto kupić dobry ser, by cieszyć się sernikiem idealnym. Ten taki jest.
Sernikowej niedzieli Wam życzę.

Składniki:
Spód:
150 gramów ciasteczek w polewie czekoladowej
60 gramów masła

Sernik:
kilogram twarogu
6 łyżek cukru
2 cytryny
2 duże jajka
250 gramów śmietany 18%
1,5 paczki budyniu śmietankowego

Ciasteczka kruszę na pył. Topię masło i dodaję do ciasteczek. Masą wylepiam spód tortownicy i podpiekam go przez 10 minut w 175 stopniach.
Twaróg mielę 3 krotnie. Ucieram jajka z cukrem, dodaję twaróg i dokładanie mieszam całość.
Z cytryn ścieram skórkę, wyciskam sok, dodaję do masy sernikowej. Budyń rozprowadzam w śmietanie, delikatnie dodaję do reszty składników.

Sernik wylewam na podpieczony spód, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę sernik przez 50 minut. Na dolnej półce piekarnika kładę żaroodporne naczynie, które wypełniam wodą. Parująca woda sprawi,że sernik będzie idealnie kremowy i nie popęka. Po upieczeniu zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia w piekarniku.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…
Ciasta

Ciasto orzechowe z cynamonem

50 minut Min. gotowania
Nowy Rok. Nowe plany i marzenia. Nowe oczekiwania, nowe pomysły. Nowe postanowienia i nowa dawka nadziei. Tej nadziei bardzo mi obecnie potrzeba….
Ciasta

Brownie śliwka w czekoladzie

35 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was kolejne świąteczne ciasto. Tym razem ciasto, które każdy chciałby dostać w prezencie. Bo kto powiedział, że ciasto nie…

71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.