Ciasta

Aksamitny sernik cytrynowy

1 Min. czytania
Nie wyobrażam sobie już chyba miesiąca bez sernika. To ciasto zawsze będzie w mojej trójce najlepszych ciast pod słońcem. Kiedyś robiłam tylko jeden rodzaj, i tylko dwa razy do roku. Jak łatwo zgadnąć, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Robiłam wtedy sernik bez spodu, bardzo solidny w swojej sernikowości, dostojny i przepyszny. Ale postanowiłam częściej zapraszać sernik na swój stół. I zaczęłam eksperymentować. Robiłam sernik z mango, z zieloną herbatą, sernik kawowy, albo genialny sernik z przyprawami i ganache. Teraz przyszedł czas na niezwykle kremowy i delikatny sernik cytrynowy. Co tu dużo mówić, po prostu jest wspaniały. Wyraźnie cytrynowy, idealnie kremowy. Słodki, ale dzięki cytrynie orzeźwiający i zaskakująco lekki w smaku. Do tego jest naprawdę prosty w przygotowaniu, wystarczy odrobina chęci i składniki najwyższej jakości. Niezmiennie uważam,że wiejski twaróg jest najlepszy do sernika. Warto kupić dobry ser, by cieszyć się sernikiem idealnym. Ten taki jest.
Sernikowej niedzieli Wam życzę.

Składniki:
Spód:
150 gramów ciasteczek w polewie czekoladowej
60 gramów masła

Sernik:
kilogram twarogu
6 łyżek cukru
2 cytryny
2 duże jajka
250 gramów śmietany 18%
1,5 paczki budyniu śmietankowego

Ciasteczka kruszę na pył. Topię masło i dodaję do ciasteczek. Masą wylepiam spód tortownicy i podpiekam go przez 10 minut w 175 stopniach.
Twaróg mielę 3 krotnie. Ucieram jajka z cukrem, dodaję twaróg i dokładanie mieszam całość.
Z cytryn ścieram skórkę, wyciskam sok, dodaję do masy sernikowej. Budyń rozprowadzam w śmietanie, delikatnie dodaję do reszty składników.

Sernik wylewam na podpieczony spód, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę sernik przez 50 minut. Na dolnej półce piekarnika kładę żaroodporne naczynie, które wypełniam wodą. Parująca woda sprawi,że sernik będzie idealnie kremowy i nie popęka. Po upieczeniu zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia w piekarniku.

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.