
Sernikowej niedzieli Wam życzę.
Ciasteczka kruszę na pył. Topię masło i dodaję do ciasteczek. Masą wylepiam spód tortownicy i podpiekam go przez 10 minut w 175 stopniach.
Twaróg mielę 3 krotnie. Ucieram jajka z cukrem, dodaję twaróg i dokładanie mieszam całość.
Z cytryn ścieram skórkę, wyciskam sok, dodaję do masy sernikowej. Budyń rozprowadzam w śmietanie, delikatnie dodaję do reszty składników.
Sernik wylewam na podpieczony spód, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę sernik przez 50 minut. Na dolnej półce piekarnika kładę żaroodporne naczynie, które wypełniam wodą. Parująca woda sprawi,że sernik będzie idealnie kremowy i nie popęka. Po upieczeniu zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
Oj Kochana jak już wieki nie jadłam sernika kusisz
Moja mama robi dobry sernik. A jak mój facet do mnie przyjeżdża, to woli jeść właśnie go zamiast obiad :P.
wygląda bardzo apetycznie, skusiłabym się na duży kawałek
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszny, delikatny sernik, mniam 🙂
Dla mnie serników nigdy dość. Popełniłam ich już bardzo dużo i każdy smakuje wyjątkowo. Ale przyznam, że już dawno nie piekłam sernika, bo ciągle coś innego przychodzi mi do głowy. Teraz mi narobiłaś smaka na sernik. Dlatego chętnie zjadłabym teraz ten Twój, bo tak apetycznie wygląda 🙂
🙂
Dziękuję:)
miło mi:)
zupełnie jak mój brat,dla niego sernik zastępuje inne posiłki:)
dziękuję 🙂
zapraszam na kawałek:)
Wygląda bardzo apetycznie. 🙂
Kiedyś robiłam serniki w tym stylu 🙂
Kiedyś robiłam serniki w tym stylu 🙂
My też nie potrafimy się oprzeć sernikom i temu również byśmy nie odpuściły 😀
🙂
🙂
dziękuję;)
wiejski twaróg najlepszy! u nas zawsze kupowało się tylko taki, mieliło kilka razy i wtedy to był prawdziwy sernik. potem już brakowało nam czasu więc na szybko kupowało się gotowe zmielone twarogi lub co gorsza te w wiaderkach wodniste- ale to już nie było to samo. sernik bardzo bardzo smakowity- idealny w swej sernikowości hehe:)
taki z wiaderka może być do sernika na zimno,natomiast ten pieczony koniecznie musi być na prawdziwym twarogu, wtedy sernik wychodzi za każdym razem;)
tego mi trzeba w deszczowe niedzielne popołudnie! pół królestwa za kawałek sernika:)
wspaniale wyrósł 🙂 w sam raz na tę ponurą pogodę 🙂
To ja poproszę kawałek 🙂
O nie!!!! Jak tu przejść na diete? Sernik cudo! Musze wyprobowac ten trik z woda w piekarniku bo mój sernik zawsze peka i nie wiem czy ja cos robie zle czy to wina piekarnika Pozdrawiam!
A ja robię sernik maksymalnie 2 razy w roku 😀
A Twój wygląda bardzo smakowicie :))
Cudownie puszysty! Mniam!!!
🙂
też tak robiłam,ale uznałam,że sernik jest za dobry na te 2 razy 😉
Warto włożyć na spód to naczynie z wodą, to naprawdę działa. Sernik jest wilgotny, pięknie rośnie i nie pęka 🙂
dziękuję 🙂
nie ma sprawy:)
🙂
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, Twój cytrynowy bardzo mnie kusi 🙂
🙂
Puszysty, pięknie rumiany – idealny!
wspaniały sernik!
🙂
dziękuję:)
Sernik z nuta cytrynową jest fantastyczna propozycją umilającą to co za oknem 🙂
🙂
Mniam, uwielbiam serniki:)
Szukałam przepisu na sernik cytrynowy na święta, a tu proszę – jest! Dziękuję! Uwielbiam serniki i różne wariacje na ich temat. Pozdrowionka cieplutkie 🙂
Sernik to pozycja obowiązkowa u mnie:-)
Za takie ciacho dałabym się pokroić 🙂
🙂
🙂
Świetny serniczek, swoją drogą chyba też muszę zrobić, bo już dawno nie jadłam 🙂
🙂
🙂