Dziś poranna, śniadaniowa inspiracja. Zamiast owsianki proponuję płatki komosy ryżowej na mleku z dodatkiem banana, czekolady i rozgrzewających przypraw. Pachnie cudownie. Smakuje jeszcze lepiej. Płatki z komosy ryżowej mają delikatny, lekko orzechowy smak, który wspaniałe łączy się z delikatnym bananem. Taka miseczka na śniadanie to potężna porcja biała, a także dawka magnezu,wapnia i żelaza. Do tego komosa ryżowa nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, stąd po takim śniadaniu długo nie będziecie sięgać po przekąski. Warto urozmaicać swoje śniadania, i skusić się na takie pożywne i pyszne śniadanie. Ja byłam nim zachwycona i na pewno w zimowe poranki będę zajadała się nim częściej. Zimowe, bo na Pomorzu zrobiło się biało i zimno. Uwielbiam zimę, nie znoszę listopadowej szarości. Byłoby cudownie gdyby nie sztormowy wiatr. On zdecydowanie nie pozwala mi cieszyć się zimą za oknem.
Składniki:
3 łyżki płatków z komosy ryżowej
1 szklanka mleka
1 banan
3 kostki mlecznej czekolady
Duża szczypta cynamonu
Szczypta kardamonu
Parę kropli ekstraktu z wanilii
W garnuszku podgrzewam mleko z przyprawami, dodaję płatki z komosy i gotuję około 3 minut. Kroję banana na plasterki, połowę wrzucam do płatków i gotuję około 5 minut na gęsto.
Komosankę przekładam do miseczki,podaję z resztą banana i posiekaną czekoladą.
Pyszne śniadanko 🙂
U nas wszystko przykryte jest warstwą błyszczącego w słońcu szronu, ale do południa się stopi, jestem pewna 😉